T. rex onthoofdde zijn prooi om bij sappig vlees te komen

Het is al langer bekend dat de T. rex op de ook indrukwekkende Triceratops joeg, maar hoe dat precies ging, was lang onbekend. Nu heeft de bekende paleontoloog Denver Fowler een tipje van de sluier opgelicht. Het blijkt dat Tyrannosaurus rex graag zijn prooi Triceratops onthoofdde, om zo bij de sappigste stukjes vlees te komen.

Wetenschappers weten al jaren dat T. rex graag zijn tanden zette in Triceratops. Bij voorgaande onderzoeken hebben onderzoekers vooral gekeken naar het lichaam van Triceratops. Nu heeft het team van Fowler gekeken naar tandafdrukken, afkomstig van de T. rex, die op achttien Triceratops-schedels zijn gevonden. Geen van deze afdrukken laten kenmerken van genezing zien, een teken dat de verwondingen zijn toegebracht nadat de prooi was overleden.

Waarom?
Aanvankelijk wisten de onderzoekers niet goed waarom een roofdier als T. rex de moeite zou nemen om zijn tanden te zetten in een schedel, aangezien daar weinig vlees op te vinden is. Maar na aanvullende onderzoeken hebben de onderzoekers een serie parallelle groeven in het bot ontdekt, een teken dat een roofdier hard aan het bot getrokken moet hebben.

WIST U DAT…

…recent onderzoek erop wijst dat dinosaurussen veel magerder waren dan altijd werd gedacht?

Het schild
De Triceratops was in het bezit van een enorm schild, dat aan de achterkant van de schedel was bevestigd. Op deze manier konden de gevoelige nek en keel goed beschermd worden. De onderzoekers denken nu dat de Tyrannosaurus rex, nadat deze zijn prooi had gedood, net zo lang aan het nekschild zou hebben getrokken totdat het complete hoofd was losgekomen. Zo kon het roofdier gemakkelijk bij de grote, vlezige nekspieren komen.

Nekgewrichten
De onderzoekers hebben verder tandafdrukken gevonden in de nekgewrichten die Triceratops in staat stelden om zijn hoofd te bewegen. Deze tandafdrukken kunnen alleen zijn aangebracht nadat het hoofd was verwijderd.

Tot slot heeft het team van Fowler knaagsporen gevonden op Triceratops-schedels. Blijkbaar heeft T. rex bijzonder graag het delicate vlees aan de kop van zijn prooi gegeten. Het team heeft zich toen afgevraagd of de eetgewoontes van T. rex misschien veranderden naarmate het roofdier ouder werd. Volwassenen met dikke tanden zouden een Triceratops kunnen onthoofden, terwijl de jongere dieren tevreden waren met het knagen aan de zachtere delen die gemakkelijker te bereiken waren. Zo konden de jonge T. rexen hun minder ontwikkelde tanden ontzien.

Bronmateriaal

"How to eat a Triceratops" - Denverfowler.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door © Nate Carroll 2012.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd