Molecuul ontdekt dat afrekent met acute allergische reactie

Wetenschappers hebben mogelijk een nieuwe manier gevonden om af te rekenen met allergieën. Ze ontwikkelden een synthetisch molecuul dat de netwerken die aanleiding geven tot een allergische reactie vernietigen.

De aanpak van de wetenschappers richt zich op acute allergische reacties. Deze reacties kunnen door tal van stofjes veroorzaakt worden. Bijvoorbeeld bepaalde pollen, maar ook pinda’s. Zodra sommige mensen met deze stoffen in aanraking komen, maken ze IgE-antilichaampjes aan. Zelfs wanneer de stofjes na die eerste ontmoeting verdwenen zijn, blijft dit antilichaam in het lichaam rondhangen. Veel van deze antilichamen binden zich aan receptoren die onderzoekers aanduiden met de naam FcR. Zodra iemand weer in aanraking komt met pollen of pinda’s, binden de allergenen zich aan IgE dat zich op het oppervlak van de receptoren bevindt. Direct volgt een allergische reactie.

Uit elkaar halen
Om zo’n acute allergische reactie te vermijden of af te remmen, zijn wetenschappers al een tijdje op zoek naar een methode om IgE en FcR uit elkaar te halen. “Het zou een ongelofelijke interventie zijn als je IgE-antilichamen tijdens een acute allergische reactie snel los kunt maken,” stelt onderzoeker Ted Jardetzky.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een koe hebben gefokt die hypo-allergene melk kan geven?

Huidige behandelingen
Het synthetische molecuul doet precies dat: de twee stoffen uit elkaar halen. En dat is best bijzonder. Huidige behandelmethodes zijn bijvoorbeeld enkel maar in staat om te voorkomen dat nieuwe verbindingen worden aangegaan, maar kunnen bestaande verbindingen niet verbreken. Deze behandelingen kunnen de allergische reactie dus wel verminderen, maar zijn niet geschikt om acute allergische reacties te behandelen.

Seconden
Het synthetische molecuul kan dat wel. De onderzoekers ontdekten dat het stofje – dat de naam DARPin E2-79 draagt – IgE van de receptor kan halen. En snel ook: binnen enkele seconden zijn de twee uit elkaar.

Het mag een voorzichtige doorbraak genoemd worden. Zeker als u bedenkt dat acute allergische reacties ernstige gevolgen kunnen hebben. Soms leiden ze tot een anafylactische shock of zelfs het overlijden van de patiënt. Toch zijn de onderzoekers nog niet tevreden met E2-79. Het molecuul is vrij groot. “Nu gaan we op zoek naar een kleiner molecuul dat dezelfde soort activiteit vertoont. Dat zou echt een doorbraak zijn.” En wellicht vinden we dat kleinere molecuul wel veel eerder dan u zou denken. De onderzoekers doen in het blad Nature nauwgezet verslag van hun studie en hopen zo andere wetenschappers op ideeën te brengen voor de zoektocht naar dit nieuwe molecuul.

Bronmateriaal

"Mechanism found for destruction of key allergy-inducing complexes, researchers say" - Stanford.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mash Hatae (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd