Astronomen hebben in het sterrenstelsel Messier 106 een supernova ontdekt. De ster explodeerde meer dan twintig miljoen jaar geleden, maar omdat het sterrenstelsel ver van ons verwijderd is, heeft het nieuws ons nu pas bereikt.
Ooit bevond zich nabij het centrum van Messier 106 een zware ster die het einde van zijn leven naderde. De ster bestond op dat moment uit verschillende lagen: een kern van ijzer, daarboven silicium en andere zware elementen (maar lichter dan ijzer), daarboven zuurstof, neon, een mengsel van koolstof en zuurstof, helium en bovenop waterstofrestanten. De ster was door zijn brandstof heen en de ster begint ineen te storten: de verschillende lagen vielen richting de ijzeren kern. Maar die ijzeren kern kaatste ze terug, waardoor de binnenste lagen in botsing kwamen met de buitenste lagen en een schokgolf ontstond die de ster aan stukken scheurde. Zo ontstond een type II supernova: SN 2014bc.
En die supernova hebben onderzoekers nu nabij het hart van Messier 106 ontdekt. U ziet de supernova op de foto hierboven. De foto werd vorige week gemaakt, toen de supernova een helderheid van 13,5 mag had.
Messier 106 is een spiralvormig sterrenstelsel dat zich op ongeveer twintig miljoen lichtjaar afstand van de aarde bevindt. Het prachtige sterrenstelsel schitterde heel recent nog op deze foto, bestaande uit onder meer kiekjes van Hubble.