We kunnen onder sociale druk van mening veranderen. Maar niet voor lang, zo toont nieuw onderzoek aan. Na zo’n drie dagen is het effect van de sociale druk uitgewerkt en borrelt onze eigen mening weer boven.
De onderzoekers verzamelden Chinese studenten en lieten ze naar 280 foto’s van jongvolwassen Chinese vrouwen kijken. Vervolgens moesten de studenten aangeven hoe aantrekkelijk het gezicht van de vrouwen op een schaal van één tot acht was. Nadat de studenten het gezicht beoordeeld hadden, zagen ze hoe 200 andere studenten het gezicht beoordeeld hadden. Het oordeel van de 200 andere studenten kwam slechts in 25 procent van de gevallen overeen met hun oordeel, in de overige gevallen zat het oordeel van de 200 studenten er één, twee of drie punten boven of onder.
Opnieuw
Eén dag, drie dagen, zeven dagen of drie maanden later kwamen de studenten opnieuw naar het laboratorium en beoordeelden de gezichten opnieuw. De studenten die één of drie dagen na het eerste experiment weer bij het lab kwamen, bleken doorgaans van mening veranderd te zijn. Hun oordeel kwam nu veel sterker overeen met het oordeel van de 200 studenten. Het oordeel van de groep bleek de mensen die zeven dagen of drie maanden na het experiment weer in het lab arriveerden, niet te deren. Hun mening was niet veranderd.
Drie dagen
“Onze resultaten laten zien dat blootstelling aan de mening van anderen inderdaad onze mening verandert,” concludeert onderzoeker Rongjun Yu. “Maar het verandert onze mening niet voorgoed. Net zoals ons werkgeheugen maar zeven zaken kan onthouden en een medicijn maar beperkte tijd effect heeft, lijkt sociale invloed maar een beperkte tijd werkelijk effectief te zijn.”
De grote vraag is nu waarom sociale druk drie dagen effect heeft. De onderzoekers zijn van plan om dat uit te gaan zoeken. Zo willen ze kijken of er wellicht een neurologische oorzaak is voor dat specifieke tijdsbestek waarin de mening van anderen onze mening verandert. Ook willen ze kijken of het effect dat de mening van anderen op onze mening heeft, gemanipuleerd kan worden zodat het langer of juist korter duurt.