Stress pakt tumoren aan

Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat stress zowel voor mens als dier een slechte zaak is. Maar voor de bezige bijen onder ons is er nu goed nieuws: stress kan ook goed zijn. Uit onderzoek blijkt dat gestreste muizen veel beter in staat zijn om kanker te verslaan.

De onderzoekers verdeelden een aantal muizen met kanker in twee groepen. In de ene groep heerste een relaxt sfeertje. In de andere groep werd een stressvolle situatie geschapen: de kooi was groot, zat vol met muizen en er lagen veel speeltjes in.

Verbluffend
Na drie weken werd gekeken hoe het met de tumoren stond. De resultaten zijn verbluffend. De muizen die in een stressvolle situatie zaten, deden het veel beter. In deze groep waren de tumoren in bijna de helft van alle gevallen kleiner geworden. Na zes weken waren de tumoren maar liefst met 77 procent geslonken. In 17 procent van alle gevallen verdwenen de tumoren zelfs geheel. En dat zonder overige behandelingen. In de relaxte muizen groeiden de tumoren gewoon door.

Prognose
Volgens de onderzoekers suggereert de studie dat kanker wellicht met een neurologische behandeling kan worden aangepakt. “De manier waarop we leven en hoe we leven heeft wellicht een grotere impact op de prognose dan we voorheen dachten,” merkt onderzoeker Matthew During op.

Volgens During moeten we de stress in de drukke kooi niet onderschatten. De muizen ging in deze kleine ruimte regelmatig met elkaar op de vuist. “Het was dus niet geheel vriendelijk.” Om uit te sluiten dat beweging ervoor zorgde dat de tumoren kleiner werden, plaatsten de onderzoekers in de relax-kooi wielen waar de muizen in konden rennen. Gemiddeld bewogen de muizen in de kooi waar geen sprake was van stress drie keer meer dan de muizen in de drukke kooi. Dat had echter geen enkele invloed op de tumoren.

Bronmateriaal

"Can stress be good?" - IOL.co.za

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd