Spin herkent kannibalistische vrouw direct

Mannelijke Zwarte Weduwen weten van te voren hoe groot de kans is dat een vrouwtje hun nog voor de seks gaat verslinden. Dat blijkt uit onderzoek.

De mannelijke Zwarte Weduwen hebben het niet gemakkelijk. Wanneer ze een vrouwtje tegemoet treden om te paren, kunnen er drie dingen gebeuren. Of ze hebben seks en leven nog lang en gelukkig. Of ze hebben seks en worden door het vrouwtje verslonden. Of het vrouwtje verslindt de mannetjes nog voordat de twee seks hebben gehad.

Geen seks
Dat laatste is tamelijk nieuw: men ging er altijd vanuit dat vrouwtjes in ieder geval seks hadden voordat ze hun mannetje opaten. Uit nieuw onderzoek blijkt echter iets anders.

WIST U DAT…

…er mannelijke spinnen zijn die juist vrouwtjes opeten?

Aanvoelen
Soms eten vrouwtjes een mannetje direct op. En het wordt nog wreder: een mannetje voelt dat namelijk al aankomen. Uit onderzoek blijkt dat de spinnen aan het web van het vrouwtje kunnen voelen hoe groot de kans is dat ze direct worden opgegeten.

Hongerig
Vrouwelijke spinnen vergeten seks namelijk wanneer ze heel erg hongerig zijn: ze eten de mannetjes dan direct op. Zeker als er heel veel mannetjes voorradig zijn.

Stofje
Mannetjes blijken in staat om zo’n hongerige vrouw te detecteren. Ze mijden namelijk het web van hongerige vrouwtjes, zo blijkt. Waarschijnlijk pikken ze bepaalde chemische stofjes op in een web waarin onlangs nog een prooi is gevonden. Of mogelijk herkennen ze een hongerige vrouw aan de vorm van het web: ondervoede vrouwen maken minder brede webben.

In diverse experimenten kozen de mannelijke spinnen keer op keer weer voor de vrouwtjes met een volle maag. En dat is logisch. Niet alleen omdat de spinnen zo hun eigen hachje kunnen redden: ze kunnen in ieder geval hun genen nog doorgeven voordat ze sterven. Maar het is ook beter voor het nageslacht: vrouwtjes die beter gevoed zijn, zijn vruchtbaarder.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd