Historische dag: de lancering van de laatste spaceshuttle

Vandaag gaat een historische dag worden. Tenminste… Als het weer een beetje meezit. Voor de allerlaatste keer wordt er een spaceshuttle gelanceerd.

De lancering vindt om 17:26 uur Nederlandse tijd plaats. Alle hotels, appartementen en vakantieparken rondom Cape Canaveral zitten vol met toeristen. Er zijn meer dan 750.000 toeristen aanwezig die de historische lancering van dichtbij willen meemaken.

Toch is het nog niet zeker dat shuttle Atlantis gelanceerd wordt. Op dit moment is de kans 70 procent dat de lancering wordt uitgesteld in verband met regen, bewolking of onweer.

Als Atlantis vandaag niet wordt gelanceerd, dan zal de shuttle waarschijnlijk morgen naar het internationale ruimtestation vertrekken. Morgen is de kans op slecht weer circa 40 procent.

STS-135
De vier bemanningsleden van missie STS-135 brengen reserveonderdelen en andere benodigdheden naar het internationale ruimtestation. De missie van Chris Ferguson, Doug Hurley, Sandy Hurley en Rex Walheim gaat twaalf dagen duren.

LEESTIP

De geschiedenis van de spaceshuttle, alle bijzondere momenten uitgelicht!

Toekomst
Na de laatste lancering gaan de spaceshuttles naar verschillende musea in de Verenigde Staten. NASA gaat het spaceshuttle-budget van vier miljard dollar per jaar vanaf nu besteden aan de ontwikkeling van een nieuw ruimtevaartuig. Het doel is dat dit ruimtevaartuig verder kan reizen dan de spaceshuttle, bijvoorbeeld naar de maan of naar een asteroïde.

Live meekijken
Wilt u de lancering van Atlantis en haar vier bemanningsleden live volgen? Onder dit artikel kunt u NASA TV bekijken. Het is aan te raden om de hele dag in te schakelen, omdat er allerlei interessante sprekers voorbij komen die wat vertellen over het spaceshuttle-programma.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd