Spaceshuttle Discovery arriveert bij ruimtestation

Spaceshuttle Discovery is aangekomen bij het internationale ruimtestation. Vanochtend om 09:44 uur Nederlandse tijd bereikte de shuttle het ruimtelaboratorium. Het is de een-na-laatste keer dat Discovery het ISS bezoekt. Na het laatste bezoek in september gaat de shuttle namelijk met pensioen.

Alan Poindexter en zijn zes bemanningsleden – inclusief drie vrouwen en de Japanner Naoko Yamazaki – bevonden zich tijdens de aankoppeling boven de Caribische zee. De aankoppeling verliep anders dan gebruikelijk. Omdat het Ku-band communicatiesysteem van de shuttle kapot is, werden back-up-systemen gebruikt om de aankoppeling te laten slagen, zoals lasers en sterrenvolgers.

De bemanningsleden gaan de communicatielijnen van het ruimtestation gebruiken om videobeelden van de inspectie van het hitteschild te verzenden. Wetenschappers op aarde kunnen aan de hand van de videobeelden controleren of er reparaties aan het hitteschild moeten worden uitgevoerd.

Discovery werd maandagmiddag gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center. STS-131 levert de Multi-Purpose Logistics Module – oftewel Leonardo – bij het ruimtestation af. Dit is een grote container die wordt gebruikt om vracht van en naar het ISS te vervoeren, zoals wetenschappelijke experimenten. Na gebruik wordt de MPLM weer meegenomen naar de aarde. Leonardo werd voor het eerst gelanceerd in 2001 en is sindsdien al zes keer meegereisd naar het internationale ruimtestation. De laatste keer was in augustus 2009 met de spaceshuttle Discovery.

Dankzij shuttlemissie STS-131 bevinden zich op dit moment de meeste vrouwen ooit in de ruimte: vier.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd