Smaakt een geschudde wodka martini anders?

James Bond is duidelijk: hij wil zijn wodka martini geschud hebben. Wetenschappers zijn erachter gekomen dat er een verschil is tussen een martini schudden of roeren. Sommige watermoleculen in wodka vormen kooiachtige structuren om ethanolmoleculen. Door te schudden breken deze kooien open.

Een martini is een cocktail die bestaat uit gin en droge witte vermout. Steeds vaker wordt de gin vervangen door wodka (wodka martini). Alle cocktails met uitsluitend witte spirits (witte, doorzichtige sterke dranken) dienen geroerd te worden. Toch wil James Bond zijn martini geschud.

Door het schudden van een wodka martini verandert waarschijnlijk de smaak van de martini. Toch is het afhankelijk van hoeveel watermoleculen kooien vormen in wodka. Sommige wodkamerken, zoals Blvedere en Oval, hebben meer opgesloten ethanolmoleculen dan merken als Skyy, Stolichnaya en Grey Goose.

Sommige onderzoekers weten niet in hoeverre de kooien van watermoleculen aanwezig zijn op normale temperaturen. Waarschijnlijk vormen de kristalachtige kooien alleen op zeer lage temperaturen en onder hoge druk. “Deze kooien zijn slechts tijdelijk aanwezig”, aldus chemicus Joel Eaves van de universiteit van Colorado. “Het is moeilijk om te zien hoe belangrijk de moleculaire kooien in de chemie van wodka zijn.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd