Slimmer parkeren in Londen dankzij sensoren

parkeren

In het centrum van Londen kost het een automobilist gemiddeld vijftien minuten om een parkeerplek te vinden. Dat is te lang. Zeker anno 2014 moeten er toch slimme oplossingen zijn om dit probleem op te lossen? De komende weken worden er duizenden parkeersensoren geïnstalleerd, die ervoor zorgen dat auto’s automatisch naar een lege parkeerplek worden gestuurd.

Het werkt heel simpel. 3.000 parkeerplekken worden uitgerust met een infraroodsensor. De infraroodsensor ziet of een plek vrij is of niet. Zodra een parkeerplek beschikbaar is, verschijnt deze plaats op de kaart in een speciale app.

Parkeren wordt sexiër (en leuker)!

Als het systeem van het bedrijf Smart Parking succesvol is, dan krijgen de komende tijd tienduizend parkeerplekken een sensor. Een win-win-situatie: automobilisten vinden eerder een parkeerplek en daarnaast zal de bezettingsgraad hoger zijn. Daarnaast wordt parkeren ‘sexier’. “In de toekomst komt u aanrijden bij uw parkeerplaats en staat er: welkom meneer Kraaijvanger, dit is uw parkeerplek”, vertelt directeur Andy Street van John Lewis Partnership.

RFID-chip
Het gaat nog een stapje verder. De parkeersensoren worden in een later stadium uitgerust met een RFID-chip, meldt The Guardian. Dit maakt parkeerautomaten overbodig, want een bedrag wordt automatisch afgeschreven zodra een auto de parkeerplek verlaat. Het systeem weet dan precies hoeveel minuten er geparkeerd is en door wie.

sensorZelf parkeren
Sowieso zien we de laatste tijd veel doorbraken in parkeren. Een conceptauto van Volvo kan zelf een parkeerplek zoeken. De bestuurder stapt uit, de auto vindt een lege parkeerplek en parkeert zichzelf in. Een nadeel is wel dat het niet overal werkt. Parkeergarages moeten uitgerust zijn met een speciaal systeem, waardoor de auto precies weet waar hij heen moet.

Nederland
Hopelijk waait het Engelse systeem ook de Noordzee over naar Nederland en België. In een stad als Amsterdam is het immers ook steeds lastiger om een parkeerplek te vinden. Wellicht dat wij straks ook een app kunnen gebruiken om snel en effectief te parkeren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd