Slimme supercomputer Watson kan vanaf nu ook debatteren

watson

Supercomputer Watson bewees in 2011 dat hij prima in staat is om menselijke tegenstanders te verslaan in een kennisquiz. Nu presenteren onderzoekers van IBM een nieuwe functie. Watson kan vanaf vandaag ook debatteren.

Debatteren is het zo overtuigend mogelijk verdedigen of aanvallen van een stelling. Tijdens wedstrijddebatteren bepaalt een jury na afloop welke team gewonnen heeft. Debatteren vormt een onderdeel van opleidingen, bijvoorbeeld de opleiding journalistiek. Om een debat te winnen moet een deelnemer immers met uitstekende argumenten komen om de stelling te verdedigen of aan te vallen, en dat vergt onderzoek.

Het Nederlandse televisieprogramma 'Het Lagerhuis' was een populaire vorm van debat. Dit programma werd tot 2005 uitgezonden.
Het Nederlandse televisieprogramma ‘Het Lagerhuis’ was een populaire vorm van debat. Dit programma werd tot 2005 uitgezonden.
Een groot voordeel van Watson is dat hij een flinke database heeft en razendsnel informatie kan screenen. Dit maakt dat hij dus prima in staat is om te debatteren.

De beproeving
John Kelly III, president van IBM Research, noemt in de video onderaan dit artikel een willekeurige stelling: “De verkoop van gewelddadige videospellen aan minderjarigen moet verboden worden.” Vervolgens antwoordt Watson: “Na het scannen van vier miljoen Wikipedia-artikelen heb ik tien relevante artikelen gevonden. Ik heb alle 3.000 zinnen van deze tien artikelen gescand en heb voor- en tegenargumenten gevonden. Ik ben er klaar voor om deze argumenten te noemen.” Vervolgens noemt Watson inderdaad drie argumenten om de verkoop te verbieden, maar ook drie goede argumenten om de verkoop niet te verbieden.

Toekomst
De grote vraag is: waar gaat dit nu allemaal naar toe? Wellicht dat Watson de objectieve wetenschapper van de toekomst is. Watson kan onafhankelijk de gegevens van verschillende onderzoeken vergelijken of analyseren en vervolgens met een conclusie komen. En dat is positief, want zo krijgen frauderende wetenschappers minder kans om uitkomsten te manipuleren om hun eigen hypothese te onderbouwen. Denk bijvoorbeeld aan de fraudezaak met wetenschapper Diederik Stapel.


Skip naar 45 minuten om te zien hoe Watson gaat debatteren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd