Slijmzwammen maken kaart van de VS

Hoe zouden slijmzwammen in de Verenigde Staten van stad naar stad reizen? Computermodellen geven het antwoord! Slijmzwammen zoeken altijd de meest solide wegen, waardoor de resultaten van het onderzoek gebruikt kunnen worden om mobiele communicatie stabieler te maken.

Eerder dit jaar experimenteerden Japanse wetenschappers met slijmzwammen. Ze plaatsten havervlokken op een ondergrond in dezelfde structuur als de Japanse steden. Iedere havervlok was één Japanse stad. Vervolgens werd een cel van de slijmzwam geplaatst. In 26 uur tijd verbond de slijmzwam de verschillende havervlokken met elkaar. Verrassend genoeg leek het eindresultaat erg op de structuur van het Japanse spoorsysteem.

Britse wetenschappers voerden een dergelijk experiment uit op de computer. Ze namen een kaart van de Verenigde Staten en plaatsten havervlokken op diverse plekken. De havervlokken stellen de Amerikaanse steden voor. Vervolgens lieten ze de slijmzwammen los. De eerste keer vanaf één punt (New York), de tweede keer verspreid over het hele land.

De slijmzwammen creëren goede netwerken, hoewel sommige Amerikaanse steden afgezonderd worden. In de eerste video is te zien hoe Boston na verloop van tijd niet meer te bereiken is. Neem de video’s dus met een korrel zout. De simulaties zijn statistisch niet accuraat en houden geen rekening met de verschillende groottes van de steden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd