Mojavewoestijn: de place to be als de wereld vergaat

  Een Amerikaans bedrijf gaat onder de Mojavewoestijn een bunker bouwen waar mensen terecht kunnen als de wereld dreigt te vergaan. De bunker wordt 2000 vierkante meter groot en telt 132 ‘woningen’. De helft daarvan is inmiddels verkocht.

  De bunker onder de Mojavewoestijn is slechts één van de vele initiatieven wereldwijd. Mensen zijn angstig en vermoeden dat doomsday nu toch echt dichtbij komt. Met de sterke aardbevingen van de laatste tijd, het terrorisme en de voorspellingen van de Maya’s (in 2012 zou de wereld vergaan, of niet?) zien de velen geen andere optie dan een schuilkelder te bouwen.

  Luxe
  En waarom zou je dat dan niet direct goed doen? Het exemplaar in de Mojavewoestijn kan tegen een stootje; zelfs een atoombom is geen enkel probleem. En ook als de bewoners het er vanwege de radioactieve straling nog tientallen jaren moeten uithouden, is het leven er goed en luxueus. Natuurlijk heeft dat een prijs: 5000 dollar (3940 euro) voor volwassenen en 2500 dollar (1970 euro) voor kinderen. Huisdieren zijn gratis.

  Angst
  Het lijkt misschien allemaal overdreven, maar de angst is echt, zo legt Jeffrey Knopf, professor in de nationale veiligheid, uit. “Er is veel angst over de mogelijkheid dat terroristen nucleaire wapens krijgen en die angst wordt sterker.” Volgens Knopf heeft de angst veel weg van de gevoelens die mensen in de Koude Oorlog hadden. Ook toen bouwden we overal schuilkelders en werden oude bunkers weer nieuw leven ingeblazen.

  Wie koopt zo’n plekje in de bunker? Nou: familiemensen bijvoorbeeld. Steve Kramer is er één van. Hij telde 12.500 dollar neer om samen met zijn gezin in de bunker te mogen en is al druk bezig met het verzamelen van ingeblikt voedsel. Ook leert hij zijn zoon om door de modder te fietsen. Want: stel dat ze onderweg naar de bunker niet meer op de weg kunnen blijven. Dan zal het anders moeten. “We zijn niet gek,” meent Kramer. “Maar dit zijn angstige tijden.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd