Groenland rijst op uit zee

Wetenschappers hebben vastgesteld dat het eiland Groenland in zijn geheel en snel omhoog komt. Doordat het ijs op het eiland verdwijnt, drukt er niet meer zo’n gewicht op het land en kan het eiland zich langzaam uit de zee omhoog hijsen. Gemiddeld stijgt het eiland 2,5 centimeter per jaar.

Naarmate de aarde warmer wordt, smelten ook steeds meer ijskappen. En dan kan het snel gaan op Groenland; op sommige plekken ligt het ijs 2 kilometer hoog. Als dat verdwijnt, schiet het eiland flink omhoog.

De bal en de veer
De wetenschappers vergelijken de situatie met die van een licht balletje en een veer. Wanneer u de bal op de veer legt, dan zal de bal omhoog springen. Maar als u de bal op de veer met uw vinger naar beneden drukt, dan is de veer niet sterk genoeg om de bal omhoog te duwen. Laat u vervolgens los dan springt de bal razendsnel naar boven. Datzelfde gebeurt op Groenland: vervang de bal door het eiland, de veer door het water en de vinger door het ijs.

Alpen
Groenland is niet alleen. Op veel meer plekken smelt het ijs en heeft de aarde nu de gelegenheid om omhoog te komen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de Alpen. Met name de gebieden die hiervoor miljoenen jaren onder gletsjers schuil gingen, groeien.

“We weten al verscheidene jaren dat de klimaatverandering ervoor zorgt dat de ijskap op Groenland smelt,” vertelt onderzoeker Tim Dixon. “Wat verrassend en een beetje zorgelijk is, is dat het ijs zo snel smelt dat we het land in een reactie daarop omhoog zien komen. Nog verrassender: het land komt steeds sneller omhoog en dat wijst erop dat ook het ijs sneller smelt.”

Bronmateriaal

"Greenland Is Rising" - News.softpedia.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd