Slechts dertig procent van de jongeren wereldwijd is al enige tijd online

internet`

De jongeren van tegenwoordig die zitten toch een hele dag te internetten? Nou, als we naar de cijfers kijken, valt dat wel mee, zo toont onderzoek aan. Slechts dertig procent van de jongeren tussen de vijftien en 24 jaar is al zeker vijf jaar online actief. De meeste jonge internetters vinden we relatief gezien in Zuid-Korea (99,6 procent van de jongeren). De minste op het Aziatische eiland Oost-Timor (minder dan 1 procent).

Dat stellen onderzoekers van het Georgia Institute of Technology. Het is voor het eerst dat onderzoekers het aantal ‘digital natives‘ – mensen die geboren werden in de tijd dat iedereen een computer in huis had staan en met die technologie zijn opgegroeid – wereldwijd, per land in kaart brengen.

Uit het onderzoek blijkt dat de aarde ongeveer 363 miljoen digital natives kent. Dat is 5,2 procent van de totale wereldbevolking. Het percentage digital natives dat het internet daadwerkelijk al enige tijd gebruikt, verschilt sterk per land. Zo is 96 procent van de millenniumgeneratie uit de VS een digital native. In Japan is dat 99,5 procent. In Nederland maakt 98,4 procent van de jongeren gebruik van het internet.

Afbeelding: Georgia Institute of Technology.
Afbeelding: Georgia Institute of Technology.

Hoewel interessant is welk percentage jongeren online actief is, is het nog interessanter om te zien welk percentage van de totale bevolking van een land een digital native is. “Want de toekomst van een land wordt bepaald door de jonge mensen en de technologie van vandaag de dag,” benadrukt onderzoeker Michael Best. “Landen met relatief veel jonge mensen die reeds online actief zijn, zijn in de positie om het digitale tijdperk van de toekomst te bepalen en te leiden.” De landen met relatief gezien de grootste hoeveelheid digital natives zijn rijke landen. IJsland voert die lijst aan met 13,9 procent. Nederland staat op de elfde plaats met 11,9 procent. Verrassend is Maleisië dat ondanks dat het geen heel rijk land is toch op de vierde plaats staat (13,4 procent van de bevolking is digital native). Waarschijnlijk is dat te verklaren door het feit dat Maleisië veel geïnvesteerd heeft in educatieve technologieën. De landen met de relatief gezien kleinste groepen digital natives zijn Oost-Timor (0,1 procent), Myanmar (0,2 procent) en Sierra Leone (0,2 procent).

Afbeelding: Georgia Institute of Technology.
Afbeelding: Georgia Institute of Technology.

Bronmateriaal

"Where in the World are Young People Using the Internet?" - Gatech.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rock1997 (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd