Schotten rijden op whisky

Normaal houden velen van ons alcohol en de automobiel bij voorkeur zo ver mogelijk uit elkaar. Maar er is nu een legitieme reden om de twee met elkaar te verenigen. Wetenschappers van de Edinburgh Napier University hebben afvalstoffen die vrijkomen bij de distillatie van whisky gebruikt om biobrandstof te maken. En het werkt prima!

De onderzoekers gebruikten voor hun duurzame brandstof ‘pot ale’ (vloeistof die in de distilleerketel blijft hangen) en ‘draff’ (graankorrels) om butanol te maken. En op butanol kunnen auto’s prima rijden. Volgens de wetenschappers hoeven gewone auto’s voor het gebruik van de biobranstof niet te worden aangepast.

Distribueren
“De nieuwe biobrandstof is gemaakt van biologisch materiaal dat toch al gegenereerd wordt,” vertelt onderzoeker Martin Tangney. “Theoretisch gezien kan het op zichzelf gebruikt worden, maar je moet dan wel een bedrijf vinden dat het wil distribueren.”

Mengsel
De meest waarschijnlijke manier van gebruik is een mengsel bestaande uit de biobrandstof en benzine of diesel. In dat geval zou de tank voor zo’n vijf tot tien procent met biobrandstof worden gevuld. “Vijf of tien procent betekent weer minder olie en dat maakt een groot, heel groot verschil.”

Export
Een tekort aan deze biobrandstof zal er in Schotland niet zo snel ontstaan. Whisky is één van de belangrijkste exportproducten van het land. Dat er en passant ook nog biobrandstof uit vervaardigd kan worden, is natuurlijk mooi en levert mogelijk extra inkomsten op.

De Schotse directeur van het Wereld Natuur Fonds is tevens in zijn nopjes met de vondst. Hij wijst erop dat er voor deze biobrandstof in tegenstelling tot andere soorten geen bossen hoeven te wijken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd