Schoolslag? Chimpansee en orang-oetan draaien er hun hand niet voor om (met filmpje!)

chimpansee

Wetenschappers hebben voor het eerst in detail bestudeerd hoe chimpansees en orang-oetans zwemmen. Uit het onderzoek blijkt dat de apen ongeveer net zo zwemmen als wij mensen en een zwak hebben voor de schoolslag.

Dat schrijven onderzoekers in het blad American Journal of Physical Anthropology. De resultaten zijn verrassend. Ergens hadden de onderzoekers namelijk verwacht dat de apen ongeveer net zo zouden zwemmen als honden. Ten eerste omdat ze dat bij andere primaten hebben gezien en ten tweede omdat apen van nature geen zwemmers zijn.

Schoolslag
De onderzoekers lieten een chimpansee en orang-oetan (die niet in het wild leefden) in een zwembad zwemmen en duiken, terwijl zij de bewegingen van de dieren bestudeerden. De apen bleken de voorkeur te geven aan een zwemslag die sterk doet denken aan de schoolslag. Dat de apen intuïtief voor deze slag – die ook wij mensen gebruiken – kiezen, zou te maken kunnen hebben met hun bouw.

Duiken
En niet alleen boven water voelden de apen zich redelijk op hun gemak. Ze doken ook (zie het filmpje hieronder). Let ook op de hand die de chimpansee tijdens het duiken continu voor de ogen houdt.

Er is tot op heden nog maar vrij weinig onderzoek gedaan naar de zwemvaardigheden van primaten. “En daar zijn verschillende redenen voor,” zo schrijven Nicole en Renato Bender op hun website. “Klassieke scenario’s omtrent de evolutie van de Homini (de mensachtigen) nemen de mogelijkheid dat de Homini met betrekking tot het water specifieke gedrags-, anatomische of fysiologische kenmerken ontwikkeld hebben, niet in overweging. Zwemmen en duiken worden doorgaans als een moderne prestatie in onze evolutie gezien en daarom niet vanuit een evolutionair oogpunt geanalyseerd.” Dit nieuwe onderzoek wijst erop dat dat onterecht is.

Bronmateriaal

"Brief communication: Swimming and diving behavior in apes (Pan troglodytes and Pongo pygmaeus): First documented report" - Wiley.com
"Auqtic Hypothesis" - Website van Nicole & Renato Bender
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door AnnaM (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd