Zo zou Pangea er anno 2013 uitzien

supercontinent

Stel dat Pangea nooit uiteen zou zijn gevallen. Hoe zou de wereld er – met alle politieke grenzen van vandaag de dag – dan tegenwoordig uitzien? Nou, ongeveer zo!

Het plaatje is het werk van een Italiaanse ontwerper: Massimo Pietrobon. Het is even zoeken, maar Nederland staat er ook op. U vindt ons kikkerlandje ter hoogte van Groenland, ietsje naar rechts.

Afbeelding: Massimo Pietrobon.
Afbeelding: Massimo Pietrobon.

Pangea ontstond zo’n 300 miljoen jaar geleden. Het was maar van korte duur: een 100 miljoen jaar later viel het supercontinent al uiteen in de zeven continenten zoals we die vandaag de dag kennen.

Het werk van Massimo lijkt misschien wat vergezocht, maar het is zo gek nog niet. Het is namelijk heel aannemelijk dat we in de toekomst weer zo’n supercontinent zullen zien ontstaan. Wetenschappers noemen dat toekomstige supercontinent ook wel Pangea Ultima. Het moet worden toegegeven dat dit – zeer speculatieve – supercontinent er wel ietsje anders uit zal zien dan het plaatje van Pietrobon. Zo verwachten onderzoekers dat alle continenten – op Australië en Antarctica na – één continent vormen met in het hart een grote zee (een restje Atlantische Oceaan). Dit Pangea Ultima laat nog wel even op zich wachten: zeker zo’n 250 miljoen jaar.

Pangea Ultima. Afbeelding: C.R. Scotese.
Pangea ultima. Afbeelding: C.R. Scotese.

Bronmateriaal

"Pangea politica" - Capitan-mas-ideas.blogspot.nl
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Massimo Pietrobon.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd