Schimmels: vaste bewoners van afwasmachine

Wetenschappers hebben ontdekt dat twee hardnekkige schimmels wereldwijd vaste bewoners van de afwasmachine zijn.

De onderzoekers bestudeerden 189 vaatwassers in 101 steden op zes verschillende continenten. Ze troffen in maar liefst 65 procent van de afwasmachines schimmel aan.

Schimmels
In de meeste gevallen ging het om de Exophiala dermatitidis en een familielid ervan: Exophiala phaeomuriformis. De schimmels zijn heel hardnekkig: ze zijn bestand tegen extreme hitte en diverse bestrijdingsmiddelen. De schimmels komen zelden in de natuur voor en dat wijst erop dat de schimmels geëvolueerd zijn om vooral binnen te overleven.

WIST U DAT…

Gevaarlijk?
Onduidelijk is of de schimmels gevaarlijk zijn. Van beide soorten schimmels is bekend dat deze systemische ziekten kunnen veroorzaken (ziekten die het hele lichaam aantasten). Ook kunnen ze voorkomen in de longen van mensen met taaislijmziekte.

Varianten
Nader onderzoek moet uitwijzen welke consequenties de schimmels in de vaatwasser hebben. De onderzoekers wijzen er in hun studie op dat ze meerdere varianten van dezelfde soort in de afwasmachine hebben aangetroffen. Die varianten kunnen weer leiden tot nieuwe typen schimmels die mogelijk weer andere gevolgen voor de gezondheid hebben.

Naast de twee schimmels troffen de onderzoekers nog meer miscroscopische soorten aan. Onder meer uit de volgende ‘families’: Candida, Penicillium, Aspergillus, Fusarium, Magnusiomyces en Rhodotorula.

Bovenstaande foto is gemaakt door Kevin McShane (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

"Dangerous fungi in most dishwashers" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd