Saturnus’ ringen werpen schaduw op…Saturnus zelf!

Ruimtesonde Cassin komt opnieuw met een prachtige foto op de proppen. Op de foto zien we onder meer hoe de ringen van Saturnus een schaduw werpen op de gasreus zelf.

Op de foto is een hoofdrol weggelegd voor Saturnus en zijn ringen. Te zien is hoe die ringen een schaduw werpen op de gasreus zelf. Prachtig!

Dione
Een bijrolletje is weggelegd voor maan Dione. Je ziet het maantje rechts, net onder de ringen ‘hangen’. De schaduw van de ringen valt tevens op het zuidelijk halfrond van deze 1123 kilometer grote maan.

Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Methaan
Wat verder opvalt, zijn de ‘banden’ die over Saturnus lopen en elk hun eigen grijstint hebben. Om deze foto te kunnen maken, richtte Cassini zich op licht dat geabsorbeerd wordt door methaan. Donkere gebieden in de atmosfeer van Saturnus zijn plekken waar licht dieper in de atmosfeer doordringt alvorens het gereflecteerd wordt. Hoe dieper het licht in de atmosfeer verdwijnt, hoe meer licht geabsorbeerd wordt door methaan en hoe donkerder dat deel van Saturnus lijkt.

Cassini maakte de foto toen deze zo’n 1,32 miljoen kilometer van Saturnus verwijderd was. Elke pixel staat voor 79 kilometer. Dione is ietsje helderder gemaakt om ervoor te zorgen dat het maantje goed te zien is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd