Russische Marssonde lijkt niet meer te redden

De sonde zit vast in een baan rondom de aarde en het lijkt erop dat deze de strijd tegen de klok verloren heeft.

De sonde werd afgelopen dinsdag gelanceerd. In eerste instantie leek alles goed verlopen te zijn. Maar woensdag werd duidelijk dat de Marssonde toch niet helemaal deed wat er van het ruimtevaartuig verwacht werd. De sonde kwam in een baan rondom de aarde en slaagde er vervolgens niet in om die te verlaten.

Niet verloren
De Russen haastten zich toen te stellen dat de missie nog niet verloren was. Ze hadden nog enkele dagen de tijd om de sonde Phobos-Grunt te redden. Het zou wel een race tegen de klok worden: de Russen hadden slechts beperkte tijd om Phobos-Grunt alsnog van de aarde vandaan te krijgen. Daarna zouden de batterijen aan boord van de sonde het begeven en was het voorbij.

Ingewikkeld
De Russen hoopten dat het een eenvoudig probleem was dat ze zo zouden kunnen verhelpen. Maar het lijkt ingewikkelder liggen. Bronnen binnen de Russische ruimtevaartorganisatie stellen nu dat de sonde als verloren moet worden beschouwd. Rusland zou dat binnen enkele dagen officieel aankondigen.

Fout
Het moet een klap in het gezicht van de Russen zijn. Het is namelijk niet de eerste keer dat een missie naar Mars mislukt. De afgelopen jaren ging het maar liefst drie keer fout.

Met het verlies van Phobos-Grunt verdwijnt een ambitieuze missie. De sonde had monsters moeten verzamelen op Phobos en een Chinese satelliet rondom Mars moeten brengen. Als de sonde echt niet meer te redden is, gaan niet alleen die missies, maar ook Phobos-Grunt zelf verloren. De sonde stort dan namelijk naar verwachting volgende maand weer neer op aarde.

Bronmateriaal

"Russia Mars probe considered lost: report" - AFP
"Phobos-Grunt Mars probe loses its way just after launch" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Roscosmos (via Space.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd