‘Oude Europeanen ‘tatoeëerden’ hun penis’

Nieuw onderzoek wijst erop dat oude Europeanen hun edele delen versierden met iets wat lijkt op tatoeages en piercings.

De wetenschappers trekken die conclusie nadat ze fallussymbolen bestudeerden. De onderzochte kunstwerken waarin de penis centraal staat, zijn tussen de 38.000 en 11.000 jaar oud.

Versierd
Opvallend genoeg waren de fallussymbolen rijkelijk versierd. Bijvoorbeeld met tekeningetjes (‘tatoeages’), littekens en zelfs gaatjes (‘piercings’) erin. De onderzoekers denken niet dat die versieringen zomaar zijn aangebracht. In de tijd waaruit deze kunstwerken voortkomen, tekenden mensen heel natuurgetrouw. De onderzoekers concluderen dan ook dat de echte penissen uit deze tijd ook zo rijkelijk versierd moeten zijn geweest.

WIST U DAT?

Oetzi
Dat de mensen uit die tijd al aan tatoeages deden, staat buiten kijf. Op de lichamen van oude mummies – bijvoorbeeld het lijf van Ötzi – zijn al tatoeages aangetroffen.

Symbolen
Waarom de mensen hun edele delen tatoeëerden blijft onduidelijk. Op de fallussymbolen zijn vooral symbolen terug te vinden: cirkels en driehoeken. Mogelijk vormden de symbolen een soort code.

Het moet worden toegegeven dat het onderzoek nogal speculatief is. De onderzoekers gaan tenslotte uit van indirect bewijs: de fallussymbolen. Maar het onderzoek is desalniettemin inmiddels geaccepteerd door het Journal of Urology.

Bronmateriaal

"Prehistoric men scarred, pierced, tattooed privates" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Javier Angulo.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd