Rusland heeft zo’n anderhalf miljard euro vrijgemaakt om het ruimteafval op te ruimen. Voor dat geld moet een ruimtevaartuig worden gebouwd dat het afval uit de baan rondom de aarde duwt. Het is de bedoeling dat het afval dan in de atmosfeer verbrandt of in de oceaan plonst. Door de actie moet er weer ruimte ontstaan voor nieuwe projecten.
Rusland denkt zo’n tien jaar nodig te hebben om het ruimtevaartuig helemaal af te ronden en te testen. Naar verwachting kan het apparaat – dat een nucleaire kern krijgt – rond 2023 de lucht in. Het is de bedoeling dat de afvalservice daar zo’n vijftien jaar actief blijft.
10.000 stukjes
In die jaren zal het ruimtevaartuig heus niet al het afval op kunnen ruimen. Er bevindt zich namelijk nogal wat rommel in de ruimte. In totaal gaat het om zo’n 10.000 stukjes afval, waarvan het grootste deel afkomstig is uit China. Het afval varieert van kleine scherven van een kapotgeschoten satelliet tot hele ‘dode’ satellieten.
Ruimtelift
Al dat afval neemt een hoop ruimte in beslag. En die ruimte is hard nodig voor nieuwe projecten: satellieten bijvoorbeeld. Of de ruimtelift die de VS zo graag ziet verrijzen. Deze lift moet zo’n 35.406 kilometer hoog worden en de shuttle overbodig maken: astronauten kunnen simpelweg met de lift de ruimte in.
Rusland is niet het enige land dat met het ruimteafval in de maag zit. Ook de VS werkt hard aan een oplossing en wel in de vorm van EDDE, oftewel: Electrodynamic Debris Eliminator. Dit ruimtevaartuig dregt het afval uit de ruimte.