Rusland gaat naar maantje van Mars

Volgende week lanceren de Russen een sonde die op bezoek gaat bij Phobos. Hopelijk gaat het beter dan de vorige keer.

Ruimtesonde Phobos-Grunt moet dinsdag 8 november gelanceerd worden. De sonde brengt onder meer een lander naar Phobos. Deze lander gaat monsters van het oppervlak van de maan van Mars nemen. Ook gaat er een Chinees ruimtevaartuig mee dat rond Mars gaat draaien: Yinghuo 1.

Micro-organismen

Aan boord van Phobos-Grunt bevinden zich ook micro-organismen. Onderzoekers willen zien hoe deze zich onder tal van omstandigheden houden. Het is niet voor het eerst dat micro-organismen de ruimte ingaan, maar het is wel uniek dat ze zich zo lang (jaren) in de ruimte gaan bevinden. Uit dit onderzoek moet onder meer blijken of het mogelijk is dat meteorieten leven hebben gezaaid op (onder meer?) aarde.

Mis
Het wordt ongetwijfeld spannend voor de Russen. De laatste keer dat Rusland een interplanetaire missie plande, ging het goed mis. In 1996 ging de lancering van de Mars 96-sonde fout en gingen onder meer een orbiter en lander verloren. En daarvoor was het ook al twee keer misgegaan. In 1988 en 1989 gingen twee Phobos-sondes verloren.

Nieuwsgierig
Maar de Russen gaan het opnieuw proberen. Geen wonder, want wetenschappers zijn ontzettend nieuwsgierig naar Phobos. Hoe de maan ontstaan is, is namelijk tot op heden een raadsel. Monsters van het oppervlak van Phobos moeten duidelijkheid verschaffen.

Phobos-Grunt doet er ongeveer elf maanden over om bij Phobos te komen. De lander zal in februari 2013 aan het werk gaan. In augustus 2014 worden de monsters terug op aarde verwacht.

Bronmateriaal

"Russia aims for Mars moon" - News.discovery.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door jihemD (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd