Ruimtesteen scheert volgende week langs de aarde

nasa

Op 31 oktober scheert een meer dan 280 meter grote ruimtesteen op zo’n 490.000 kilometer langs de aarde.

De ruimtesteen – die op 10 oktober dit jaar werd ontdekt – heeft de naam 2015 TB145 gekregen. Onduidelijk is nog hoe groot de ruimtesteen exact is: ergens tussen de 280 en 620 meter.

Zoef!
De ruimtesteen scheert op een minimale afstand van ongeveer 490.000 kilometer langs de aarde. Daarmee is de afstand tussen de aarde en de ruimtesteen op het moment dat de ruimtesteen het dichtst bij onze planeet in de buurt komt ongeveer 1,3 keer zo groot als de afstand tussen de aarde en de maan. De snelheid waarmee de ruimtesteen langs de aarde zoeft, ligt vrij hoog: ongeveer 35 kilometer per seconde.

2027
Het is best een bijzondere scheervlucht. De eerstvolgende keer dat een ruimtesteen van deze grootte zo dicht bij onze planeet in de buurt komt, staat pas gepland voor augustus 2027. Overigens moeten onderzoekers hierbij een slag om de arm houden: er kan natuurlijk niet worden uitgesloten dat een vergelijkbaar groot object dat we nu nog niet ontdekt hebben eerder dan 2027 langs de aarde zoeft.

Hoewel de ruimtesteen relatief dicht bij de aarde in de buurt komt, is er geen reden tot zorg. NASA heeft de baan van de planetoïde of komeet in kaart gebracht en stelt dat deze geen enkele bedreiging vormt voor onze planeet.

Bronmateriaal

"Goldstone Radar Observations Planning: 2009 FD and 2015 TB145" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd