Back to the Future II speelt zich vandaag af: hoe ver zijn we?

bttf

In Back to the Future II reizen Marty Mcfly en Doc Brown naar de toekomst. En die toekomst is vandaag: 21 oktober 2015.

Back to the Future II begint in 1985. Doc Brown nodigt Marty McFly uit om met hem mee te gaan naar de toekomst. Samen reizen ze dertig jaar in de toekomst en komen uit op 21 oktober 2015. De film werd in werkelijkheid in 1989 opgenomen. Niemand die toen wist hoe 21 oktober 2015 eruit zou zien. Vandaag de dag zijn we wat dat betreft wat wijzer. Het is namelijk vandaag 21 oktober 2015. En..lijkt de wereld een beetje op de wereld die in Back to the Future II wordt geschetst?

Best realistisch
Jawel! Hoewel de makers van de film naar eigen zeggen helemaal niet de toekomst wilden voorspellen, maar gewoon een hoop grappige futuristische gadgets in de film wilden stoppen, zijn ze er verrassend goed in geslaagd te voorspellen wat er in 2015 mogelijk zou zijn.

1. Zo zien we in de film iets wat je hoogstwaarschijnlijk in je woonkamer hebt hangen, maar wat in 1985 heel bijzonder was: een tv zo plat als een duppie. De flatscreen-tv!

Komt het bekend voor?
Komt het bekend voor?
2. Ook duikt in de film een zogenoemd Head-mounted display (HMD) op: een beeldscherm dat op het hoofd wordt gedragen en waarmee ook gebeld kan worden. Komt het bekend voor? Dankzij zoekgigant Google wel!

3. We kijken er niet meer van op: een film in 3D. Maar McFly schrikt zich een ongeluk als Jaws opeens in 3D tot leven komt. Voorspeld in 1985, uitgekomen ruim voor 2015.

4. En wat zien we nog meer voor bekends in Back to the Future II? Wat te denken van een tablet met wat lijkt op vingerafdrukherkenning? Dankzij Apple kunnen we daar vandaag de dag ook over beschikken. Sterker nog: de tablets zien er anno 2015 een stuk beter uit dan men ons in 1989 wilde doen geloven!

5. Voor een vergadering hoeven we de deur tegenwoordig niet meer uit. We maken er gewoon een videoconferentie van. En ook dat zagen ze in Back to the Future al aankomen!

videoconferentie

6. Misschien wel het bekendste verschijnsel in Back to the Future II: het hoverboard. En ook dat hebben we anno 2015 getackeld!

7. De hond uitlaten doen we volgens Back to the Future anno 2015 niet meer. Dat doen drones voor ons. Hoewel de meesten van ons de hond nog gewoon door weer en wind mee naar buiten moeten nemen, is de drone wel helemaal ingeburgerd.

En een paar missers
Het is zomaar een greep uit de zaken die we anno 2015 – soms mede dankzij Back to the Future, omdat wetenschappers en uitvinders zich door de film lieten inspireren – bezitten. Helaas zijn er ook een aantal futuristische zaken die we zelfs in 2015 nog heel futuristisch vinden.

1. De vliegende auto bijvoorbeeld. Maar het lijkt een kwestie van tijd voordat ook die zijn intrede doet. Er wordt namelijk aan gewerkt.

2. Ook qua mode zit de film er naast. Kleding die zichzelf droogt en zich netjes aanpast aan jouw lichaamsvorm is nog altijd geen realiteit. Net als schoenen die zichzelf strikken. Maar er wordt wel gewerkt aan slimme kleding en kleding die niet meer vies kan worden. Dus moed houden.

3. Ook heel futuristisch: Jaws 19, die volgens Back to the Future II in 2015 in première zou gaan. Werk aan de winkel voor Steven Spielberg!

jaws 19

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd