Ruimtesonde Juno werkt weer naar behoren

juno

De problemen met ruimtesonde Juno zijn opgelost. De ruimtesonde werkt weer voor honderd procent. De problemen hebben geen invloed gehad op Juno’s reis naar Jupiter, de sonde komt daar nog steeds naar verwachting in juli 2016 aan.

Juno kwam donderdagnacht (Nederlandse tijd) heel dicht bij de aarde in de buurt om een duwtje in de rug van onze planeet te krijgen. Het was de bedoeling dat Juno daardoor zou versnellen en richting Jupiter kon vliegen. Dat verliep allemaal zoals gepland, maar kort nadat Juno het duwtje ontvangen had, bleek de sonde in de veiligheidsmodus te zijn beland.

WIST U DAT…

De afgelopen dagen is hard gewerkt om Juno uit die veiligheidmodus te krijgen. En met succes, zo meldt het Southwest Research Institute. De sonde werkt inmiddels weer naar behoren.

Juno is geprogrammeerd om op de veiligheidsmodus over te stappen wanneer zich onverwachte situaties voordoen. Die veiligheidsmodus zorgt ervoor dat verschillende instrumenten aan boord van de sonde uit worden geschakeld. Ook richt de sonde zich in veiligheidsmodus automatisch op de zon om ervoor te zorgen dat er voldoende energie binnenkomt. Waarom Juno precies op de veiligheidsmodus overschakelde, is nog altijd onduidelijk.

Bronmateriaal

"Juno spacecraft resumes full flight operations on its way to Jupiter" - Southwest Research Institute (via Spaceref.com).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd