Ook ‘s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie van TU Eindhoven pakt het goud

zonneauto

Het houdt maar niet op. Nadat eerder deze week de zonneauto van de TU Delft tijdens de World Solar Challenge in de prijzen viel, mag ook de TU Eindhoven zich nu een kampioen noemen. Hun zonneauto – de eerste gezinsauto op zonne-energie – sleepte tijdens de World Solar Challenge de eerste prijs in de wacht in het Cruiser-klassement.

Tijdens de World Solar Challenge racen studenten van over de hele wereld in zelfgebouwde auto’s op zonne-energie tegen elkaar. Er zijn verschillende klassementen, waaronder het Challenger-klassement met futuristische auto’s die vooral op efficiëntie beoordeeld werden. En het Cruiser-klassement met iets praktischere auto’s die naast efficiëntie ook beoordeeld worden op comfort, geïntegreerde innovaties, fileparkeren, kofferbakruimte en gebruiksgemak.

Winst
In het Challenger-klassement ging het goud eind vorige week al naar Nederland: de TU Delft sleepte de beker in de wacht met hun zonneauto Nuna7. Een team van de universiteit Twente werd derde. In het Cruiser-klassement bleef het ondertussen nog even spannend. Omdat de auto’s niet alleen op hun prestaties, maar ook op andere kenmerken beoordeeld werden, had de jury nadat de race gereden – en door Solar Team Eindhoven gewonnen – was, nog tijd nodig om alle auto’s te beoordelen.

Gewonnen!
Maar uiteindelijk kon het Solar Team Eindhoven gisterenavond dan opgelucht ademhalen. De studenten wonnen niet alleen de race, maar kregen ook nog eens een zeer goede beoordeling en mochten dus de hoofdprijs mee naar huis nemen.

Foto: TU Eindhoven / Bart van Overbeeke.
Foto: TU Eindhoven / Bart van Overbeeke.

Kentekenregistratie
Dat Solar Team Eindhoven zo’n goede beoordeling kreeg, is mede te danken aan het feit dat het team er eerder in slaagde om in Nederland een kentegenregistratie voor hun zonneauto in de wacht te slepen. Dat betekent dat de zonneauto goed genoeg is om de openbare weg op te gaan. En dat is uniek en werd door de jury beloond.

Solar Team Eindhoven is vanzelfsprekend door het dolle heen. “We hebben de nieuwe standaard neergezet,” stelt teammanager Lex Hoefsloot. “Na anderhalf jaar keihard werken, hebben we niet alleen bewezen dat ‘s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie realiteit is, maar we hebben ook nog eens de World Solar Challenge voor gezinsauto’s gewonnen.”

Bronmateriaal

"Solar Team Eindhoven wint Cruiserklasse World Solar Challenge 2013" - TUE.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door TU Eindhoven / Bart van Overbeeke.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd