Ruimteobject raakt Jupiter

De Australische amateur-astronoom Anthony Wesley was gisteren getuige van de inslag van een object in de atmosfeer van Jupiter. Wesley zag vorig jaar ook als eerste hoe een groot object Jupiter raakte. Toen liet de ruimtesteen een litteken achter ter grootte van de Grote Oceaan.

Het object dat op 19 juli 2009 een ravage aanrichtte op de planeet was waarschijnlijk een asteroïde. Dit blijkt uit waarnemingen van de Hubble-telescoop. In 1994 vond er ook een inslag plaats op Jupiter, maar dat waren fragmenten van de komeet Shoemaker-Levy 9.

De inslag van 3 juni 2010 is bevestigd door amateur-astronoom Christopher Go. Hij maakte een bijzonder filmpje van de inslag, dat te zien is op de website SpaceWeather.com. “Dit was een grote vuurbal, maar het heeft geen spoor achtergelaten in de atmosfeer van Jupiter”, zegt Wesley. “Waarschijnlijk verbrandde het object in de bovenste atmosfeer, voordat het de onderliggende wolken kon bereiken.”

Hoe komt het dat Jupiter vaker geraakt lijkt te worden door ruimteobjecten dan de aarde? Simpel: (1.) Jupiter is een stuk groter en (2.) bevindt zich dichterbij de asteroïdengordel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd