Ruim zeventien meter hoge monstergolf gedetecteerd voor de kust van Canada

Lang werden monstergolven weggezet als zeemanssprookjes. Maar ze bestaan echt. En wetenschappers onthullen nu de detectie van een wel heel monsterlijk exemplaar.

Een monstergolf is een onvoorspelbare gigantische golf op zee, die uit het niets lijkt op te doemen en zelfs grote schepen in gevaar kan brengen. Lang werden monstergolven echter afgedaan als zeemanssprookjes. Ondertussen weten we dat ze echt bestaan. En onlangs nog hebben onderzoekers een reusachtige in Canada gedetecteerd.

Meer over monstergolven
Monstergolven zijn verrassend hoog in vergelijking met omringende golven. Ze worden gedefinieerd als golven met een hoogte die meer dan het dubbele is van de golven die eromheen voorkomen. In Nederland staan deze golven ook wel bekend onder de Engelse naam Rogue wave of Freak wave. En dat is niet voor niets. Omdat ze namelijk heel onverwacht en met enorme kracht optreden, zijn ze bijzonder gevaarlijk. Vaak worden daarom ook rampen, zoals het zinken van schepen, toegeschreven aan de plotselinge verschijning van een monstergolf.

De betreffende monstergolf die in november 2020 voor de kust van Canada acte de présence gaf, was maar liefst 17,6 meter hoog. Met deze bizarre hoogte kon de golf zich meten met een gebouw van zeker vier verdiepingen, zo schrijven de onderzoekers in hun studie. Experts kwamen ‘m op het spoor met behulp van strategisch geplaatste sensorboeien, die langs de kust van het Canadese Ucluelet-schiereiland verspreid liggen.

Extreemste ooit
Deskundigen hebben dit monsterlijk exemplaar nu als ‘extreemste monstergolf ooit gemeten’ gebombardeerd. En dat is niet voor niets. De omringende golven rond dit ruim zeventien meter hoge exemplaar reikten maar tot een hoogte van zes meter. Het betekent dat de monstergolf ruim drie keer zo groot was als de golven eromheen.

De betreffende monstergolf gemeten voor de kust van Canada. De golf was ruim drie keer zo groot was als de golven eromheen. Afbeelding: MarineLabs

“Proportioneel gezien is ie waarschijnlijk de extreemste monstergolf die ooit is gedetecteerd,” zegt onderzoeker Johannes Gemmrich. “Tot nu toe zijn er enkele monstergolven waargenomen, maar niet van deze omvang. De kans dit zich voordoet is eens in de 1300 jaar.”

De eerste monstergolf
Zoals gezegd werden monstergolven lang als zeemanssprookjes weggezet. Tot 1995, toen onderzoekers voor de kust van Noorwegen rond een boorplatform de eerste metingen deden van zo’n monstergolf. De ‘Draupner golf’ zoals dit eerste gedetecteerde exemplaar wordt genoemd, kwam wel 26 meter hoog. Hiermee was hij ongeveer twee keer zo groot als de golven eromheen, die ongeveer 12 meter hoog reikten.

Gevaarlijk
Het bedrijf MarineLabs is van plan het aantal sensorboeien meer dan te verdubbelen, waardoor er tegen het einde van dit jaar bijna 70 boeien op zee moeten dobberen. Op deze manier hopen onderzoekers steeds beter te gaan begrijpen wanneer, waar en hoe de golven zich vormen. En dat is heel belangrijk. “De onvoorspelbaarheid van monstergolven en de enorme kracht van deze ‘muren van water’ maken ze ongelooflijk gevaarlijk,” zegt CEO van MarineLabs Scott Beatty. “We streven ernaar de veiligheid door middel van metingen langs wereldwijde kustlijnen te verbeteren.”

Dat experts er nu in zijn geslaagd om de ruim zeventien meter hoge monstergolf voor de kust van Canada te detecteren, is dan ook een grote stap voorwaarts. “De detectie van deze golf die maar eens in het millennium voorkomt, laat zien hoe we techniek in ons voordeel kunnen gebruiken om de zee een veiligere plek te maken,” aldus Beatty.

Bronmateriaal

"Rogue wave" - MarineLabs

Afbeelding bovenaan dit artikel: Emiliano Arano via Pexels

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd