Roofvogels schakelen vijandelijke drones uit

Vijandelijke drones uit laten schakelen door grote roofvogels. Dat is het idee van een Nederlands bedrijf. Werkt het ook?

Misschien heb je ze wel eens gezien tijdens roofvogelshows: grote roofvogels die indrukwekkend goed naar hun trainer luisteren. En als die vogels kunnen leren om op commando terug te keren of het luchtruim te kiezen, waarom zou je ze dan ook niet kunnen leren om een drone uit de lucht te halen? En dat laatste is exact wat een Nederlands bedrijf doet. Het traint roofvogels om vijandelijke drones uit te schakelen.

Low-tech
“De overheid zoekt al enkele jaren naar oplossingen om ongewenst dronegebruik te bestrijden,” vertelt oprichter van het bedrijf – Guard from Above – Sjoerd Hoogendoorn. En het antwoord op dat high-tech probleem blijkt heel low-tech te zijn. “Door gebruik te maken van het dierlijk instinct van roofvogels bieden wij een doeltreffende oplossing voor deze nieuwe dreiging.”

Afbeelding: Guard from Above.
Afbeelding: Guard from Above.

Snel en wendbaar
Het idee is niet zo gek. Drones zijn snel en wendbaar. Als je ze uit wilt schakelen, moet je dat ook zijn. En daar draaien roofvogels hun poot niet voor om. “Twee van de opvallendste eigenschappen van roofvogels zijn hun kracht en wendbaarheid,” vertelt Ben de Keijzer, mede-oprichter van Guard from Above. “Die gebruiken ze dagelijks bij het jagen: zij zijn de heersers van het luchtruim. Door deze roofvogels specifiek te trainen, kunnen we ze nu ook inzetten om drones te onderscheppen.”

Afbeelding: Guard from Above.
Afbeelding: Guard from Above.

Politie
De afgelopen jaren hebben Hoogendoorn en De Keijzer het idee – roofvogels gebruiken om drones uit te schakelen – uitgebreid verkend. Met verschillende soorten roofvogels perfectioneerden ze hun technieken. Inmiddels is het bedrijf zover dat het zijn diensten ook daadwerkelijk aan kan gaan bieden. “We werken voornamelijk voor nationale en internationale overheidsinstanties in het veiligheidsdomein,” zo laat het bedrijf op de site weten. “Een belangrijke klant waar we nauw mee samenwerken is de Nationale Politie. We onderzoeken gezamenlijk in een innovatieproject in hoeverre roofvogels ingezet kunnen worden tegen ongewenst dronegebruik.”

Maar is het bestrijden van drones niet gevaarlijk voor de roofvogels? Dat valt volgens het bedrijf wel mee. Men wijst erop dat roofvogels gewend zijn om grote en gevaarlijke prooien te pakken en van nature beschermd zijn tegen bijvoorbeeld beten van hun prooi door schubben op de klauwen. Wel wordt er continu gekeken of er extra maatregelen moeten worden genomen om de vogels te beschermen. Tevens onderzoekt TNO momenteel of het bestrijden van drones een impact heeft op de klauwen van de roofvogels.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd