GEZONDHEID Uit een onderzoek van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat roken jaarlijks 5 miljoen mensen het leven kost. Het gaat vooral om rokers in ontwikkelingslanden. Elk jaar sneuvelen bovendien zo’n 600.000 meerokers. De organisatie pleit voor wet- en regelgeving die rokers moet beschermen.
In verschillende landen worden rokers ontmoedigd door hoge accijnzen, rookvrije cafés en restaurants en teksten als ‘Roken is dodelijk’ op sigarettenpakjes. Die aanpak is volgens de WHO tamelijk uniek. Wereldwijd wordt slechts minder dan tien procent van de bevolking op deze of andere manieren tegen de gevaren van roken.
In 2003 tekenden zo’n 170 landen de Framework Convention on Tobacca Control. Dit verdrag verplicht landen om actie te ondernemen en roken terug te dringen. Volgens de WHO zouden meer landen dit verdrag moeten ondertekenen. Patrick Basham, directeur van de denktank Democracy Institute betwijfelt of dat helpt. Volgens hem moet de oorzaak van het roken aangepakt worden. Uit cijfers blijkt namelijk dat het aantal rokers afneemt als de bevolking rijker en hoger opgeleid raakt. Het lijkt er dus op dat de aanpak van armoede het aantal rokers terug zou dringen.
De Wereld Gezondheidsorganisatie verwacht dat het aantal doden door roken – als er geen actie wordt ondernomen – in 2030 tot 8 miljoen per jaar is opgelopen. De meeste slachtoffers zullen dan in de ontwikkelingslanden vallen.