Robots gaan een brug printen over een Amsterdamse gracht

  brug-1

  De Nederlandse ontwerper Joris Laarman heeft een voetgangersbrug ontworpen, die in 2017 geprint wordt door robots. De brug zal ergens in Amsterdam verrijzen.

  Er zijn al meer dan 1.200 bruggen in de Nederlandse hoofdstad, maar dit zal de eerste brug zijn die wordt gerealiseerd door 3D-printende robots. De twee robots glijden over de randen van de brug en maken vervolgens de stalen constructie. Ze beginnen allebei aan één kant en gaan vervolgens – stapje voor stapje – naar de overkant.

  Laarman heeft al de nodige ervaring met 3D-printen. Vorig jaar introduceerde hij een robot die metalen structuren in de lucht kan tekenen. Deze robot is inmiddels geëvolueerd en kan binnenkort ingezet worden als bruggenbouwer.


  Een impressie van hoe de brug straks gebouwd gaat worden.

  De realisatie van de brug is een samenwerking tussen MX3D (het bedrijf van Laarman), Autodesk en bouwbedrijf Heijmans. “Wat ons onderscheidt van de rest is het zogenoemde ‘Printing Outside The Box’-principe”, zegt Tim Geurtjens van MX3D. Daarmee doelt hij op het feit dat veel 3D-printers enkel op een vaste plek kunnen printen (bijvoorbeeld in een kubus), terwijl de printer van MX3D op locatie aan de slag kan. “Een functionele brug printen is natuurlijk de perfecte manier om de eindeloze mogelijkheden van deze techniek te demonstreren.”

  Joris Laarman gelooft in de de toekomst van digitale productie en lokale productie. “Deze brug laat zien dat we met een 3D-printer grote, functionele objecten van duurzame materialen kunnen maken. De symboliek van de brug is een mooie metafoor om de technologie van de toekomst met een oude stad te verbinden. Het beste van beide werelden.”

  Binnenkort maken MX3D en de Gemeente Amsterdam bekend waar de brug zal worden gebouwd. Het bouwproces kan in 2017 vanaf de kade gevolgd worden. Ga jij kijken?

  De robots aan het werk
  De robots aan het werk
  Het is nog onbekend waar in Amsterdam de brug een plekje krijgt. Misschien hier?
  Het is nog onbekend waar in Amsterdam de brug een plekje krijgt. Misschien hier?

  Bronmateriaal

  "MX3D Bridge" - MX3D

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd