Robot kan nu aan lichaamstaal van andere robot zien of deze hulp nodig heeft

Wetenschappers stellen robots in staat om elkaar non-verbaal om hulp te vragen en hun werk te laten vallen als een andere robot een helpende hand kan gebruiken.

Naar verwachting zullen robots steeds meer taken van mensen overnemen. En dan is het aannemelijk dat ze zo af en toe op een taak stuiten die ze eigenlijk onmogelijk alleen kunnen vervullen. In zo’n situatie zit er maar één ding op: een andere robot om hulp vragen.

Non-verbaal
En dankzij Duitse onderzoekers kunnen volledig autonome robots dat nu non-verbaal doen. Tevens zorgden de onderzoekers ervoor dat robots wanneer er een non-verbale hulpvraag op hun pad komt, in actie komen. “Robots kunnen dan stoppen waar ze mee bezig zijn en naar de andere robot die om hulp heeft gevraagd gaan en deze assisteren,” vertelt onderzoeker Dimos Dimarogonas. “Dat betekent: flexibele en dynamische robots die ongeveer net zo handelen als mensen – robots die in staat zijn om continu met nieuwe keuzes geconfronteerd te worden en competent genoeg zijn om beslissingen te nemen.”

WIST JE DAT…

…robots zich recent voor het eerst hebben voortgeplant?

Til dat eens even op!
Zo kan een robot bijvoorbeeld een andere robot op een bepaald object wijzen. Zo laat de robot aan de ander weten dat deze het object op moet tillen. Om robots op deze manier samen te laten werken, moeten de robots dezelfde visie hebben op de situatie. Zo moet de robot die om hulp wordt gevraagd begrijpen over welk object het gaat, ook al ziet dat object er vanuit zijn oogpunt heel anders uit dan vanuit het oogpunt van de hulpvrager. Vervolgens moeten de robots het er natuurlijk ook over eens worden dat dat object opgetild moet worden. En dat alles hebben de onderzoekers weten te bewerkstelligen. “Ze (de robots, red.) hebben perceptuele overeenstemming,” concludeert Dimarogonas.

Samen tillen
Een robot kan een andere robot niet alleen non-verbaal vragen om een object op te tillen. Hij kan ook samen met een andere robot een zwaar object tillen. Hierbij neemt één van de robots de leiding op zich. De andere robot voelt wat de leidende robot wil door de kracht die de leider op het object uitoefent. “Het is net als wanneer jij en ik een tafel dragen en ik weet waar deze heen moet,” legt Dimarogonas uit. “Je voelt de richting waarin ik wil gaan door de manier waarop ik draai en duw of trek.”

Het meest opvallende is dat de robots al deze dingen doen zonder dat er mensen aan te pas komen. Ze werken volledig autonoom en communiceren zo min mogelijk. Volgens de onderzoekers kunnen robots elkaar zo helpen om zware dingen te tillen of objecten te verplaatsen. Maar ook complexere taken in huis, een fabriek of op een andere werkplek behoren tot de mogelijkheden.

Bronmateriaal

"Robots can now signal each other to lend a "hand"" - Kungliga Tekniska högskolan

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd