De recordbrekend warme jaren van de laatste tijd zijn zeer waarschijnlijk het directe resultaat van de door mensen veroorzaakte opwarming van de aarde.
Dat stellen Duitse onderzoekers. De afgelopen jaren werden records aan de lopende band verpulverd. Het ene recordbrekend warme jaar was nog maar net voorbij, of het volgende recordbrekend warme jaar diende zich al aan. Maar liefst dertien van de vijftien warmste jaren ooit vonden deze – nog jonge – eeuw plaats!
Toeval?
Kan dat toeval zijn? Of zit de opwarming van de aarde achter al die records? Dat vroegen Duitse onderzoekers zich af. Ze sloegen daarom aan het rekenen. Als we opwarming van de aarde buiten beschouwing laten, hoe groot is dan de kans dat dertien van de vijftien warmste jaren ooit gemeten allemaal in deze jonge eeuw vallen? Dat vroegen de onderzoekers zich af. Met behulp van een statistische analyse, computersimulaties en klimaatmodellen gingen de onderzoekers het na. Ze komen uit op een kans tussen 1 op 5000 en 1 op 170.000.
2015
In het onderzoek is 2015 nog niet meegenomen. Vorige week werd bekend dat ook 2015 een recordbrekend warm jaar was. Als de onderzoekers dat jaar ook mee zouden nemen in hun berekeningen, zouden de genoemde kansen nog kleiner uitvallen. “2015 is opnieuw het warmste jaar ooit gemeten en dat kan bijna geen toeval zijn,” stelt onderzoeker Stefan Rahmstorf.
Verder blijkt uit de berekeningen van de onderzoekers dat de kans op meerdere recordbrekend warme jaren op rij heel groot wordt wanneer we een antropogene opwarming opnemen in de modellen. “Natuurlijke variaties in het klimaat kunnen de geobserveerde wereldwijde hitterecords niet verklaren, maar een door mensen veroorzaakte opwarming kan dat wel,” vat Rahmstorf het onderzoek samen. “Onze analyse laat zien dat de kans op extreem hoge temperaturen is gegroeid doordat wij het aardse systeem verstoord hebben.”