Wordt het tijd dat de Maan een ‘echte’ naam krijgt?

De manen van andere planeten hebben prachtige namen, maar ‘onze’ maan moet het zonder doen. Het is gewoon ‘de Maan’. Tijd dat we daar iets aan doen?

Als je erover nadenkt, is het eigenlijk heel gek. De manen van andere planeten hebben prachtige namen. Styx (Pluto), Ganymedes (Jupiter) en Enceladus (Saturnus) bijvoorbeeld. Maar onze eigen maan, heeft gewoon ‘Maan’. Waarom heeft dit hemellichaam nooit ook zo’n welluidende naam gekregen?

Galileo
Het antwoord is simpel. Lang dachten we dat de aarde het enige hemellichaam met een maan was. En dus was de naam ‘Maan’ heel eenduidig: als men het over de Maan had, had men het over de maan rond de aarde. Maar in 1610 kwam daar verandering in. Galileo ontdekte toen dat ook andere planeten manen bezitten. En opeens kon ‘maan’ verwijzen naar de maan rond de aarde, maar ook naar manen rond andere hemellichamen. ‘Maan’ was niet langer de naam van het hemellichaam rond onze planeet, maar een naam waarmee we een categorie hemellichamen aanduiden net als ‘ster’ of ‘planeet’. Besloten werd om de manen rond andere hemellichamen fraaie namen te geven. Maar onze maan bleef ‘de Maan’.

Anders
En dat moet anders, zo vinden sommige mensen. Onze maan verdient ook een mooie naam, al is het alleen maar omdat de huidige naam met het oog op al die manen die tot op heden ontdekt zijn, niet meer voldoet.

IAU
Er is nu een organisatie opgestaan die zich daadwerkelijk hard wil gaan maken voor een nieuwe naam voor de Maan. De organisatie – Name the Moon genaamd – wil met een petitie naar de International Astronomical Union stappen. Of het echt zuivere koffie is, zal nog moeten blijken. Zo is het wel wat dubieus dat je de organisatie moet betalen om de petitie te mogen tekenen en een naam in te mogen dienen. Maar goed, laten we er voor het gemak van uitgaan dat de organisatie het beste met de maan en de mensheid voorheeft. Dan is het idee om met een petitie bij de International Astronomical Union aan te kloppen zo gek nog niet. De IAU is de enige organisatie die bevoegd is om hemellichamen van een (nieuwe) naam te voorzien en dus de aangewezen organisatie om met een petitie lastig te gaan vallen. Of de IAU daarvan onder de indruk is, is natuurlijk een tweede.

Wat vind jij? Wordt het tijd dat de Maan een andere naam krijgt? En zoja, hoe zou onze natuurlijke satelliet dan moeten heten? Laat het ons hieronder weten!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd