Record: onderzoekers filmen vis op 8145 meter diepte

vlokreeft1

Wetenschappers hebben in de Marianentrog op een diepte van 8145 meter beelden gemaakt van zwemmende vissen. Het is een record: nog nooit zijn er op zo’n grote diepte zwemmende vissen gefilmd.

Onderzoekers van de University of Aberdeen maakten de beelden met behulp van de Hadal-Lander. Een apparaat speciaal ontwikkeld om op extreme diepte beelden van organismen te maken. Op 8145 meter diepte maakten ze beelden van een voor de wetenschap nog onbekende soort vis die tot de slakdolven lijkt te behoren.

Minstens zo bijzonder is dat de onderzoekers tijdens hun duik in de Marianentrog ook voor het eerst beelden hebben gemaakt van de mysterieuze gigantische vlokreeft (te zien op de afbeelding hierboven). De vlokreeft werd voor het eerst in vallen voor de kust van Nieuw-Zeeland ontdekt en is nu in de Marianentrog voor de allereerste keer zwemmend en jagend op de gevoelige plaat vastgelegd. “Weten dat deze organismen bestaan is één ding, maar ze levend in hun natuurlijke habitat observeren en zien hoe ze de interactie met andere soorten aangaan, is echt geweldig,” vertelt onderzoeker Alan Jamieson. “We hebben veel over ze geleerd.”

De onderzoekers hebben tijdens hun expeditie niet alleen het diepste deel van de Marianentrog, maar ook de verschillende leefomgevingen op minder grote diepte in kaart gebracht. “Veel onderzoekers hebben zich naar de bodem van de trog gehaast, maar vanuit ecologisch opzicht zijn die onderzoeken heel beperkt,” legt onderzoeker Jeff Drazen uit. “Het is in dat geval alsof je het ecosysteem van een berg probeert te begrijpen door alleen maar naar de top van de berg te kijken.” Onderzoeker Wendy Schmidt voegt toe: “Slechts zelden krijgen we een volledig beeld van de unieke leefomgevingen op grote diepte in de oceaan. De vragen die onderzoekers naar aanleiding van deze expeditie kunnen gaan beantwoorden, zullen leiden tot een beter begrip van het diepere deel van de oceaan: een deel dat ook door mensen beïnvloed wordt.”

Bronmateriaal

"Deepest fish and 'supergiants' filmed in the Mariana Trench" - ABDN.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ocean Lab.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd