Opnieuw zeer massief cluster in jong universum ontdekt

gioiello

Wetenschappers hebben een cluster van sterrenstelsels ontdekt. Het cluster is op het moment dat wij het zien, jonger dan 800 miljoen jaar en gaat de boeken in als het meest massieve cluster van deze jonge leeftijd dat ooit is ontdekt.

Het sterrencluster heeft de naam XDCP J0044.0-2033 gekregen. Het sterrencluster bevindt zich op zo’n 9,6 miljard lichtjaar van de aarde. Het cluster is enorm: het is ongeveer 6,2 miljoen lichtjaar breed. In het sterrencluster zijn 400 biljoen zonsmassa’s te vinden.

De bovenstaande foto is het resultaat van waarnemingen van diverse observatoria, waaronder Chandra en XMM-Newton. Het cluster schittert ons tegemoet en heeft daarom de bijnaam Gioiello gekregen. Dat betekent ‘juweel’. De bijnaam verwijst niet alleen naar het uiterlijk van het cluster, maar is ook een knipoog naar Villa il Gioiello: het huis van de Italiaanse astronoom Galileo Galilei.

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers zo’n massief sterrencluster ontdekken. Nog niet zo lang geleden ontdekten ze El Gordo: een enorm sterrencluster dat zich op ongeveer zeven miljard lichtjaar van de aarde bevindt. Die vondst was al heel verrassend: volgens de modellen die onderzoekers nu gebruiken om de evolutie van het universum te beschrijven, zou er maar een kleine kans zijn om zulke grote sterrenclusters al zo vroeg in het universum aan te treffen. Nu opnieuw een enorm sterrencluster op grote afstand van de aarde is aangetroffen, komen die modellen verder op losse schroeven te staan.

Bronmateriaal

"NASA’s Chandra Weighs Most Massive Galaxy Cluster in Distant Universe" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd