Reactiesnelheid krijgt een boost van spinazie (of een eitje)

spinazie

Nieuw onderzoek toont aan dat we onze auto sneller tot stilstand kunnen brengen als we kort daarvoor een eitje of spinazie gegeten hebben. In dit voedsel zit namelijk het aminozuur tyrosine en dat stofje doet onze reactiesnelheid goed.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit Leiden. De wetenschappers verzamelden een aantal proefpersonen en gaven ze sinaasappelsap met daarin tyrosine. Vervolgens volgde een experiment waarbij de proefpersonen naar een scherm moesten kijken en zo snel mogelijk op een knop moesten drukken wanneer er op dat scherm een groen pijltje verscheen. Daarbij moesten ze niet zomaar een knop indrukken: ze moesten op een knop drukken die hoorde bij de richting die het pijltje aangaf. Later herhaalden de wetenschappers dit experiment nog eens. Alleen kregen de proefpersonen voorafgaand aan het experiment geen tyrosine, maar sinaasappelsap met daarin een placebo.

WIST U DAT…

…spinazie ook handig is als we betere zonnepanelen willen maken?

Sneller
Uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen beter presteerden wanneer ze daarvoor sinaasappelsap met tyrosine hadden gedronken. Ze reageerden dan sneller.

Veilig
Tyrosine kan dan ook een gemakkelijk middeltje zijn om verkeersongevallen te voorkomen. Maar het heeft meer voordelen. “Voedingssupplementen met tyrosine en tyrosine-rijk voedsel kunnen het cognitieve vermogen op een goedkope en gezonde manier verhogen,” stelt onderzoeker Lorenza Colzato. Tyrosine is veilig en zonder recept verkrijgbaar en daarmee is het te verkiezen boven Ritalin en Modafinil. “Middelen waar studenten nog weleens naar grijpen om hun academische prestaties te verbeteren.”

Tyrosine zit onder meer in spinazie en eieren, maar ook in soja en hüttenkäse. Het is belangrijk dat mensen voldoende tyrosine binnen krijgen: bij een tekort kunnen mensen gaan lijden aan depressie en apathie.

Bronmateriaal

"Sneller stoppen dankzij tyrosine" - Leidenuniv.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door zumbari.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd