Pure chocolade pakt mogelijk hoge bloeddruk aan

  Australisch onderzoek wijst erop dat pure chocolade en cacaopoeder een klein, maar significant effect hebben op de bloeddruk: deze wordt er op korte termijn gemiddeld 2 tot 3 mmHG lager door.

  De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze twintig onderzoeken analyseerden. Aan deze studies namen zo’n 900 mensen deel. De proefpersonen aten dagelijks 3 tot 100 gram pure chocolade of cacaopoeder. In de meeste studies deden de proefpersonen dat twee tot acht weken lang. In één studie hielden de proefpersonen dat achttien weken vol. Uit de studies bleek dat pure chocolade en cacao de bloeddruk iets verlaagde. Hoewel 2 tot 3 mmHG niet heel veel is, is het toch een verlaging die vergelijkbaar is met de verlaging van de bloeddruk die ontstaat doordat mensen gezond eten en bewegen. Dat leidt gemiddeld tot een verlaging van 3 tot 5 mmHG.

  Hoe?
  Maar hoe oefent chocola of cacao die invloed uit? “De mogelijke verklaring is dat cacao flavanolen bevat en die zijn verantwoordelijk voor de vorming van stikstofmonoxide in het lichaam en stikstofmonoxide zorgt ervoor dat de wanden van bloedvaten relaxen en zich verder openen, waardoor de bloeddruk daalt,” legt onderzoeker Karin Ried van de universiteit van Adelaide in een persbericht uit.

  WIST U DAT…

  …een chemicus onlangs chocolade heeft ontwikkeld die proeft en voelt als chocolade, maar de helft minder vet bevat?

  Voorzichtig
  Hoewel het onderzoek een klein, maar statistisch significant effect laat zien, is voorzichtigheid geboden. “Ten eerste laten alleen de studies die twee weken duurden een (verlagend, red.) effect zien, terwijl langer durende studies dat niet deden,” vertelt professor Peter Clifton, hij was niet bij het onderzoek betrokken. “Hoewel de de studies die twee weken duurden een controlegroep gebruikten die geen flavanolen kregen en de langer durende studies deze niet gebruikten, geloof ik niet dat een dosis van zes tot 40 milligram flavanolen die in de langer durende proeven werd gebruikt, een effect had op de bloeddruk. Er was geen verband tussen de dosis en het bloeddruk verlagende effect, hoewel sommige mensen een dosis kregen die dertig keer groter was dan de dosis die anderen kregen.” Hij benadrukt ook dat er wellicht betere manieren zijn om de bloeddruk te verlagen. “Drie kilo kwijtraken, zou een vergelijkbaar effect op de bloeddruk hebben, maar verlaagt ook de hoeveelheid glucose in het lichaam en verkleint je kans op diabetes type 2.”

  Handicaps
  Ried is zich bewust van de handicaps die haar analyse heeft. “Aangezien de studies die we analyseerden kort waren, zijn langer durende studies nodig om te kijken naar de effecten op lange termijn.” Ze is dan ook nog lang niet in staat om op basis van de studie aanbevelingen te doen. “De huidige gegevens stellen ons niet in staat om aanbevelingen te doen over de optimale dosis. Kleinere doses zijn mogelijk net zo effectief als grotere doses, maar dagelijks meer chocolade eten is mogelijk niet zo acceptabel als het eten van kleine doses.”

  Nader onderzoek is volgens Ried zeker de moeite waard. “Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en draagt bij aan ongeveer de helft van alle problemen omtrent het hart en de vaten, zoals beroertes en hartaanvallen, wereldwijd is het verantwoordelijk voor ongeveer een derde van alle sterftegevallen die samenhangen met hart-en vaatziekten.” Als chocolade of cacao in staat is om de bloeddruk iets te verlagen, kan dat in combinatie met bijvoorbeeld een gezonder dieet of meer beweging, een fraaie bijdrage leveren aan de gezondheid van het hart en de vaten.

  Bronmateriaal

  "ROUND-UP: Dark chocolate and cocoa may reduce blood pressure (The Cochrane Library*) – experts respond" - SMC.org
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door André Karwath / Aka (via Wikimedia Commons).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd