Prachtig: astronauten kieken zon die over de horizon gluurt

zonsopgang

Als u al nooit jaloers was op de astronauten in het internationale ruimtestation dan wordt u dat nu wel, bij het zien van deze foto. De astronauten maakten het prachtige kiekje waarop te zien is hoe de zon boven de Aleoeten opkomt, begin augustus. De foto bewijst maar weer eens hoe mooi het uitzicht vanuit het ISS is.

Op het moment waarop deze foto gemaakt werd, bevond het ISS zich op zo’n 222 kilometer hoogte. De zon kruipt langzaam omhoog en werpt haar eerste stralen over de Aleoeten, een eilandengroep in het noordelijke deel van de oceaan.

zonsopgang

Wanneer de zon op het moment dat de foto gemaakt werd net ietsje hoger had gestaan, had u op de voorgrond het westelijke deel van Alaska kunnen zien. Maar dat is nu nog in duisternis gehuld. In plaats daarvan ziet u vooraan een rode, ovaalvormige vlek. Een reflectie in de cameralens, zo stelt NASA.

Boven de rode stralen van de zon zien we prachtige wolken opdoemen. Het zijn zogenoemde lichtende nachtwolken: volgens sommige astronauten één van de mooiste verschijnselen die vanuit een baan om de aarde waar te nemen zijn.

Bronmateriaal

"Sunrise over the Aleutian Islands, with Noctilucent Clouds" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd