Best bewaarde geheim van krokodillen ontrafeld: ze lusten graag fruit

  krokodil

  Krokodillen staan te boek als angstaanjagende vleeseters. Maar die reputatie begint een beetje af te brokkelen nu blijkt dat krokodillen ook gek zijn op…fruit. Nieuw onderzoek toont aan dat de krokodillen behalve zoogdieren, vogels en vissen ook zo af en toe flinke hoeveelheden vruchten naar binnen werken.

  Wetenschappers bestudeerden achttien soorten krokodillen en ontdekten dat dertien daarvan regelmatig fruit aten. Een deel van dat fruit krijgen ze simpelweg binnen doordat hun prooien fruit eten. Maar de onderzoekers vonden ook bewijs dat krokodillen met opzet grote hoeveelheden vruchten naar binnen werken.

  Bessen
  “De soorten vruchten die krokodillen nuttigden, varieerden sterk,” zo schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Zoology. “Iets meer dan de helft betrof vlezige vruchten.” U moet dan bijvoorbeeld denken aan bessen.

  WIST U DAT…

  …wetenschappers vorig jaar in Kenia de resten van de grootste krokodil ooit ontdekten? De krokodil moet meer dan acht meter lang zijn geweest.

  Verrassend
  De resultaten zijn best verrassend, omdat de krokodil altijd gezien werd als een echte vleeseter die bovendien niet in staat was om planten en hun vruchten te verteren. “Hoewel onderbelicht, lijkt het eten van vruchten veelvuldig onder krokodillen voor te komen,” concludeert onderzoeker Steven Platt. Grote vraag is natuurlijk: waarom vullen de krokodillen hun dieet van vissen, zoogdieren en vogels aan met vruchten? De onderzoekers vermoeden dat de krokodillen er toch wel de nodige voedingswaarden uithalen.

  Dat krokodillen vruchten eten, is heel interessant. In die vruchten zitten immers zaadjes. “De zaden worden uitgebraakt, voor hele lange perioden in de maag bewaard of uitgepoept,” zo stellen de onderzoekers. Aangezien krokdillen grote afstanden kunnen afleggen, is het aannemelijk dat ze ervoor zorgen dat zaden op grote afstand van de moederplant weer worden uitgezet. Of de zaden dan weer uit kunnen komen, is onduidelijk. Wetenschappers weten niet welke effecten een verblijf in de krokodillenmaag op de zaden heeft. Meer onderzoek moet dat uitwijzen.

  Bronmateriaal

  "Study: Crocs eat fruit??" - Wildlife Conservation Society (via Eurekalert.org).
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jomilo75 (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd