In de toekomst hebben we misschien geen zeldzame elementen meer nodig om krachtige computers te maken. Onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem beweren dat het hout van populieren gebruikt kan worden om het geheugen van computers te vergroten. Hiervoor zijn de proteïnemoleculen van populieren nodig.
De techniek combineert de proteïnes van populieren met nanodeeltjes van siliciumdioxide. Het is belangrijk dat wetenschappers de populieren genetisch aanpassen, anders kunnen de proteïnen niet vermengd worden met de nanodeeltjes. De nanodeeltjes hechten zich namelijk aan de binnenste porie van een proteïne. De poriën van een populier worden vervolgens gerangschikt, waardoor moleculaire geheugenelementen ontstaan.
Deze aanpak zorgt voor een nieuwe manier om geheugenelementen te maken. Daarnaast is het mogelijk om de capaciteit van het computergeheugen te vergroten.
Het onderzoeksteam van de Herbreeuwse Universiteit, geleid door professor Danny Porath, kwam erachter dat de geheugenelementen met populierenhout kunnen zorgen voor stabiele computeractiviteit. Het team hoopt dat de technologie een alternatief biedt voor de fabricatie van geheugenelementen voor computers.