Polygamie lijkt niet zo best voor het hart

huwelijk

Getrouwde mensen hebben doorgaans een betere algehele gezondheid. Nieuw onderzoek suggereert echter dat polygamie – waarbij een man meerdere vrouwen heeft – geassocieerd moet worden met een slechtere gezondheid.

Onderzoekers komen tot die conclusie nadat ze patiënten in vijf ziekenhuizen in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten bestudeerden. Ze richtten zich op mannelijke patiënten met zogenoemde ischemische hartklachten. Dit zijn klachten die ontstaan doordat de bloedtoevoer naar de hartspier onvoldoende is. De onderzoekers keken naar de ernst van de klachten en naar de thuissituatie van de patiënten: met name naar het aantal vrouwen dat de mannen hadden.

687 mannen
Aan het onderzoek namen in totaal 687 getrouwde mannen deel. Ze waren gemiddeld 59 jaar oud. 56 procent van de mannen leed aan diabetes, 57 procent had een hoge bloeddruk en 45 procent had in het verleden al eens ischemische hartklachten gehad. Ongeveer tweederde van de mannen had één vrouw, negentien procent van de mannen had twee vrouwen, tien procent had drie vrouwen en drie procent had vier vrouwen.

Hartklachten en echtgenotes
Uit het onderzoek blijkt dat er een significant verband is tussen het aantal vrouwen dat mannen hadden en de mate waarin zij ischemische hartklachten hadden. De kans op ischemische hartklachten bleek bovendien toe te nemen naarmate een man meer vrouwen had. Polygamisten bleken een 4,6 keer grotere kans te hebben op een vernauwing van de epicardiale bloedvaten (de vaten die aan het oppervlak van het hart liggen) en een 3,5 keer grotere kans op een vernauwing van het bloedvat dat de linkerkant van het hart van bloed voorziet en een 2,6 keer grotere kans op een vernauwing van meerdere bloedvaten.

Stress?
Het is niet helemaal duidelijk waarom de kans op hartklachten toeneemt naarmate mannen meer vrouwen hebben. Mogelijk komt het doordat de mannen meer stress ervaren, omdat ze in het onderhoud van meerdere vrouwen moeten voorzien. “Mannen met meerdere vrouwen moeten zich financieel goed kunnen bedruipen en hoewel de inwoners van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten gesteund worden door hun overheid, hebben polygamisten vaak meer dan één inkomen nodig. Daarom werken ze meer of hebben ze te maken met extra druk die ontstaat doordat ze dagelijks naar de stad moeten reizen voor beter betaald werk,” zo stellen de onderzoekers die hun resultaten presenteren tijdens een congres van de Asian Pacific Society of Cardiology.

Nader onderzoek moet aantonen of dat daadwerkelijk de oorzaak van de hartklachten is. “Samenvattend: het probleem is een coronaire hartziekte en polygamie wordt ermee geassocieerd, maar is niet noodzakelijk de oorzaak,” zo benadrukken de onderzoekers.

Bronmateriaal

"Polygamy increases risk of heart disease by more than 4-fold" - European Society of Cardiology (via Eurekalert.org)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd