Poetsvis houdt gewicht van vrouw in de gaten

Onderzoek toont aan dat de poetsvis het gewicht van zijn vrouwtje heel goed in de gaten houdt. Hij wil zo voorkomen dat ze verandert in een man.

Poetsvissen leven in harems, maar werken in teams, bestaande uit een mannetje en een vrouwtje. Ze eten parasieten van de huid van grotere vissen en zoogdieren. Maar soms worden de poetsvissen een beetje gretig en happen ze niet alleen in de parasiet, maar ook in de vis of het zoogdier waar de parasiet opzit. Het resultaat: de vis of het zoogdier (en dus ook het maaltje) gaat ervan door. Mannetjes straffen hun vrouwtjes dan ook flink wanneer ze zo een maaltijd ‘wegjagen’.

Te dik
Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat de mannetjes dat niet alleen doen, omdat ze dan geen eten hebben. Nee: ze doen het ook om ervoor te zorgen dat het vrouwtje niet teveel eet en te groot wordt.

WIST U DAT…

ook haaien zich door poetsvissen laten schoonmaken?

Vrouw
Waarom? Alle poetsvissen komen namelijk als vrouw ter wereld. Ze worden pas een mannetje als ze de grootste uit de groep worden. Een mannetje voert een harem aan waarin soms wel zestien vrouwtje zitten. Met het grootste vrouwtje trekt hij het meeste op. En als zij te gretig eet, kan ze straf verwachten. Want als het vrouwtje teveel eet, wordt ze straks groter dan het mannetje en kan zij wel eens in een mannetje veranderen. En dat zou leiden tot een strijd om de macht.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwtjes die gretig eten harder worden gestraft als ze een maaltijd met een grote voedingswaarde nuttigen. De straf is milder als een maaltijd minder voedingswaarde heeft. Het vrouwtje reageert op de straf door voortaan voorzichtiger te eten.

Bovenstaande foto laat zien hoe twee poetsvissen een andere vis schoonmaken. Foto: Nhobgood (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

"Fish weight-watchers" - Eurekalert.org

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd