Junkfood verleidelijker voor slaperige mensen

Mensen kunnen zoete en vette lekkernijen minder goed weerstaan als ze slaperig zijn. Dat blijkt uit onderzoek.

De wetenschappers verzamelden twaalf mannen en vrouwen en lieten ze foto’s van voedsel met veel of weinig calorieën zien. Terwijl de proefpersonen de foto’s bekeken, werden hun hersenen gescand. Ook moesten de proefpersonen aangeven hoe slaperig ze waren.

Slaperig
De slaperige proefpersonen bleken tijdens het experiment veel minder activiteit te vertonen in het deel van de hersenen dat ons afremt. “Minder activiteit in dit deel van het brein betekent dat je ‘de rem’ minder effectief kan gebruiken,” legt onderzoeker William Killgore uit.

WIST U DAT…

…een grote verbeelding ervoor zorgt dat u minder eet?

Trek
De mensen die slaperig waren, gaven zelf aan ook meer trek te hebben en voedsel met veel calorieën interessanter te vinden. “Als je slaperig bent, werkt je brein niet zo effectief en ben je meer geneigd om dingen te eten die je niet zou moeten eten.”

Het onderzoek wijst erop dat er een verband is tussen slaaptekort en teveel eten (en het ontwikkelen van overgewicht). Nader onderzoek is echter noodzakelijk. Zo moet dan blijken of mensen die slaperig zijn ook daadwerkelijk meer eten.

Bovenstaande foto is gemaakt door Robin (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd