Planetoïde 2004 BL86 scheert maandag langs de aarde

  Komende maandag scheert de planetoïde 2004 BL86 op 1,2 miljoen kilometer afstand langs de aarde. De eerstvolgende keer dat zo’n grote planetoïde zo dicht bij ons in de buurt komt, is pas in 2027.

  Planetoïde 2004 BL86 is naar schatting ongeveer 0,5 kilometer groot. Wanneer de planetoïde komende maandag langs de aarde scheert, bedraagt de minimale afstand tussen onze planeet en de ruimtesteen zo’n 1,2 miljoen kilometer. Daarmee is de planetoïde ongeveer drie keer verder van ons verwijderd dan de maan.

  Dichtbij
  Desalniettemin komt de planetoïde naar astronomische begrippen heel dichtbij. Voor zover we het nu kunnen overzien, duurt het zeker tot 2027 voor een planetoïde van deze grootte vergelijkbaar dicht bij de aarde in de buurt komt. Hoewel 2004 BL86 relatief dicht bij de aarde in de buurt komt, vormt deze geen enkele bedreiging voor onze planeet, zo benadrukken onderzoekers.

  Op de afbeelding

  Op de afbeelding bovenaan dit artikel zie je de positie van de planetoïde op maandag 19 januari. Momenteel is de planetoïde enkel vanaf het zuidelijk halfrond met behulp van grote telescopen zichtbaar. Maar tegen komende maandag is de planetoïde vanaf het noordelijk halfrond te zien.

  Onderzoek
  Onderzoekers zijn zelfs enigszins verheugd over de scheervlucht van de planetoïde. “De relatief grote planetoïde komt relatief dicht bij de aarde in de buurt, dus dat biedt ons de unieke mogelijkheid om deze te observeren en er meer over te weten te komen,” stelt onderzoeker Don Yeomans, namens NASA. “Op dit moment weten we bijna niets over de planetoïde, dus we moeten wel verrast worden.” NASA zal onder meer met behulp van het Deep Space Network proberen om meer over de ruimtesteen te weten te komen. Ongeveer een dag na de scheervlucht worden de eerste gedetailleerde beelden verwacht.

  NASA grijpt elke mogelijkheid om meer te weten te komen over planetoïden aan. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft namelijk grote plannen met één van de vele ruimtestenen in ons zonnestelsel. NASA wil zo’n ruimtesteen ‘vangen’, richting de aarde slepen en vervolgens door astronauten laten bezoeken. “Planetoïden zijn speciaal. Ze voorzagen de aarde niet alleen van de bouwblokken van leven en water, maar zullen in de toekomst ook waardevolle bronnen van grondstoffen worden. Ze zullen de tankstations van de mensheid worden wanneer we ons zonnestelsel verder gaan verkennen.”

  Bronmateriaal

  "Asteroid to Fly By Earth Safely on January 26" - NASA.gov
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd