Planck onthult het magnetisch veld van onze Melkweg

  planck

  Planck heeft de meest gedetailleerde kaart die tot op heden van het magnetisch veld van onze Melkweg is gemaakt, afgeleverd. De kaart vertelt ons meer over ons sterrenstelsel en draagt bij aan onderzoek naar het begin van alles.

  Planck bestudeert de kosmische achtergrondstraling: de warmtestraling die zo’n 380.000 jaar na de oerknal werd uitgezonden. Maar dat niet alleen. Planck kijkt ook naar het licht van microscopisch kleine stofdeeltjes in ons sterrenstelsel en helpt achterhalen in welke richting de lichtgolven vibreren (ook wel polarisatie genoemd). Het levert een polarisatiekaart op die ons ook meer vertelt over het magnetisch veld van de Melkweg, omdat de deeltjes zich langs de lijnen van dat veld verplaatsen.

  Magnetisch veld
  “Net zoals de aarde een magnetisch veld heeft, heeft ons sterrenstelsel een enorm magnetisch veld,” legt onderzoeker Douglas Scott uit. “Het is alleen zo’n 100.000 keer zwakker dan het magnetisch veld op het oppervlak van de aarde. En net zoals het aardse magnetische veld fenomenen zoals het poollicht genereert, is het magnetisch veld van ons sterrenstelsel verantwoordelijk voor verschillende fenomenen in de Melkweg.”

  Gedetailleerd
  En nu heeft Planck ons de meest gedetailleerde kaart die ooit van dat magnetische veld gemaakt is, gegeven. De lijntjes laten de polarisatierichting zien. De kleuren vertellen iets over de sterkte: hoe donkerder hoe sterker de polarisatie.

  De gedetailleerde kaart is belangrijk. De metingen moeten onderzoekers helpen om onderscheid te maken tussen de polarisatie van stofdeeltjes in ons sterrenstelsel en polarisatie van kosmische achtergrondstraling. Uiteindelijk kunnen we zo meer te weten komen over de periode kort na de oerknal.

  Bronmateriaal

  "Planck reveals magnetic fingerprint of our galaxy" - UBC.ca
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA & the Planck Collaboration.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd