Verdwenen muziekstuk van Mendelssohn duikt weer op

muziek

Een muziekstuk van Felix Mendelssohn dat in 1872 verdween, is weer opgedoken. Het gaat om het stuk ‘Des Menschen Herz ist ein Schacht‘ dat nooit bedoeld was om het grote publiek te bereiken, maar nu toch even wereldnieuws is.

Mendelssohn schreef het stuk in 1842 voor Johann Valentin Teichmann. Uit een bijgesloten brief – geschreven door Mendelssohn en gericht aan Teichmann – blijkt dat de componist het muziekstuk op verzoek van Teichmann schreef. Ook stelt Mendelssohn in de brief dat hij niet wil dat Teichmann het muziekstuk openbaar maakt “omdat ik het enkel op uw verzoek en voor u geschreven heb”.

Hoe klinkt het?

Tegen de uitdrukkelijke wens van Mendelssohn in kan iedereen het muziekstuk nu hier beluisteren.

Alt
Het muziekstuk telt 29 maten en is geschreven voor een altstem en piano. De tekst die onder het muziekstuk staat, komt uit een gedicht van Friedrich Ruckert, getiteld ‘Das Unveranderliche’. De handtekening van Mendelssohn prijkt onderaan het stuk.

VS
Het muziekstuk dook in 1862 en 1872 nog op in veilingcatalogi, maar verdween daarna van de aardbodem. Nu is het teruggevonden, en wel in de Verenigde Staten. Hoe het daar precies beland is, is onduidelijk.

Later deze maand zal het muziekstuk geveild worden. Naar verwachting brengt het tussen de 18.000 en 30.000 euro op.

Bronmateriaal

"Mendelssohn" - Christies.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd