PageRank-methode verraadt welk land het beste voetbalteam heeft

netwerk

Welk land heeft door de tijd heen het beste voetbalteam? Wetenschappers lieten er de methode die gebruikt wordt om internetpagina’s te ranken op los. Het resultaat? Brazilië! Nederland volgt op de vierde plaats.

Hoe kun je vaststellen hoe belangrijk verschillende knooppunten in een netwerk zijn? De oprichters van Google vroegen zich dat af toen ze wilden bepalen hoe belangrijk bepaalde internetpagina’s waren en in hoeverre die pagina’s het dus verdienden om hoog in de zoekresultaten te eindigen. Uiteindelijk ontwikkelden ze een methode om pagina’s op belangrijkheid te ordenen: de PageRank. Om de belangrijkheid van een internetpagina vast te stellen, wordt – kort samengevat – naar twee dingen gekeken: het aantal links dat op de pagina binnenkomt. En de PageRank van de internetpagina’s die middels die links met de betreffende internetpagina verbonden zijn.

Netwerk
Wetenschappers hebben de PageRank-methode nu losgelaten op het WK. In feite is het WK – net als het internet – immers ook een netwerk. Dat netwerk bestaat uit knooppunten (landen) en wegen (gespeelde wedstrijden tussen die landen). Om vast te stellen hoe belangrijk een knooppunt was, werd een bepaald gewicht toegekend aan de wegen die in dat knooppunt samenkwamen. Dat gewicht was afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer: had het land de betreffende wedstrijd gewonnen, verloren of gelijk gespeeld? Hoeveel doelpunten had het land gemaakt en hoeveel doelpunten had het land tegen gekregen? En hoe vaak had het land tegen dat andere land gespeeld?

20.298 goals
Het onderzochte netwerk bestond uit alle wedstrijden die omtrent het WK gespeeld waren: zowel de WK-wedstrijden als de kwalificatiewedstrijden werden meegenomen. Dat resulteerde in 210 landen die 7141 wedstrijden speelden, waarin in totaal 20.298 keer gescoord werd.

FIFA-wereldranglijst
Het resultaat? Brazilië is koning voetbal en eindigt met een PageRank van 0,040375 op de eerste plaats, gevolgd door Italië, Duitsland, Nederland en Argentinië. Grappig genoeg komt de PageRank van de verschillende landen aardig overeen met de plek die zij op de FIFA-wereldranglijst innemen. Daar vinden we Brazilië ook op de eerste plaats. De tweede plaats is voor Duitsland, de derde voor Italië en Argentinië staat op vier. Alleen Nederland valt een beetje uit de toon. De onderzoekers zetten ons land met de PageRank-methode op nummer vier, terwijl we op de FIFA-wereldranglijst op de achtste plaats terug te vinden zijn.

Hoewel de PageRank-methode resulteert in een lijstje dat aardig overeenkomt met de FIFA-wereldranglijst, erkennen de onderzoekers dat de PageRank-methode haar beperkingen heeft. Zo kan een knooppunt op twee manieren een hoge PageRank-score behalen: door enkele keren te winnen van een land dat een hoge(re) PageRank heeft. Of door heel vaak te winnen van landen met een lage(re) PageRank-score. “Daarom kan het zijn dat teams een hoge score behalen, omdat ze in minder belangrijke kwalificatierondes hebben gespeeld tegen en gewonnen van veel tegenstanders met een lagere PageRank-score.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd